in

În timp ce țara arde, UDMR și ALDE au atacat votul prin corespondență la Curtea Constituțională

Votul prin corespondenţă nu poate fi aplicat nici la alegerile parlamentare de anul viitor, deşi Senatul a adoptat luna trecută o lege în acest sens. Parlamentarii UDMR au reuşit ieri, cu ajutorul a încă 31 de aleşi din PSD, UNPR şi ALDEconteste la Curtea Constituţională actul normativ.

UDMR a discutat „de la om la om” în Parlament pentru a strânge numărul necesar de semnături pentru a contesta legea votului prin corespondenţă la Curtea Constituţională (CCR), a declarat în urmă cu câteva zile viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad. „Încercăm să strângem numărul de semnături necesare pentru depunerea contestaţiei, atât la Cameră, cât şi la Senat. Vorbim de la om la om. Încă nu avem, dar suntem aproape de numărul necesar de semnături. Discutăm de la om la om chiar din toate grupurile parlamentare, trebuie să vă spun”, a declarat Arpad, care a precizat: „În Camera Deputaţilor suntem foarte aproape de numărul minim necesar pentru contestare”.

Şi ALDE a contestat la CCR proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, pe motiv că actul normativ are prevederi neconstituţionale evidente. Mai mult, spun reprezentanţii ALDE, legea, așa cum a fost adoptată, lasă un spaţiu larg fraudelor electorale şi, în loc să simplifice procesul electoral, îl complică. Alegătorul va fi obligat să parcurgă o birocrație suplimentară descurajantă, care în loc să stimuleze participarea la vot, va crea și mai multe nemulțumiri decât au fost înregistrate anul trecut, mai spun reprezentanţii ALDE.

Pentru a fi implementat, era nevoie ca legea să intre în vigoare cu un an înainte de data alegerilor generale, adică nu mai târziu de jumătatea lunii noiembrie 2015. Doar că judecătorii de la CCR au decis să dezbată sesizarea pe data de 18 noiembrie.

Şi chiar dacă ar respinge contestaţia UDMR în privinţa votului prin corespondenţă, pentru a intra în vigoare, legea trebuie publicată mai întâi în Monitorul Oficial. Iar acest lucru e posibil doar după ce Curtea publică motivarea deciziei, în termen de 20 de zile.

În concluzie, nici anul viitor, românii din străinătate nu pot vota prin corespondenţă, la scrutinul parlamentar.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Genova, s-a certat cu prietena, a petrecut o noapte pe macara

Inițiativă din Italia: Înființăm Partidul Colectiv!