Imaginea imigrantului semianalfabet nu mai corespunde realităţii. De câţiva ani se stabilesc în Germania tot mai mulţi tehnicieni, maiştri şi absolvenţi de studii superioare. Aproape fiecare al doilea imigrant are astăzi pregătire superioară. Imigranţii care se stabilesc azi în Germania au, potrivit unui studiu actual, o pregătire superioară comparativ cu media populaţiei germane, anunță Deutsche Welle.
Mai exact, 43 la sută din imigranţii cu vârste cuprinse între 15 şi 65 de ani, sunt fie maiştri, fie tehnicieni, fie absolvenţi de studii superioare. În populaţia autohtonă, procentul celor cu aceeaşi pregătire este de doar 26 la sută, mai relevă studiul comandat de Fundaţia Bertelsmann. În consecinţă, fundaţia pledează pentru primirea unui număr şi mai mare de specialişti în ţară, şi din state nemembre ale UE.
Potrivit analizei efectuate de Herbert Brücker, cercetător al pieţei muncii, nivelul de calificare al celor care se stabilesc în Germania a crescut continuu începând din anul 2000. Specialistul vorbeşte despre „o nouă structură a imigraţiei”, care nu împovărează casele de asigurări sociale. Dimpotrivă, fondurile de pensii, şomaj şi asigurările de sănătate profită de pe urma acestei transformări, iar beneficiile lor vor fi cu atât mai mari cu cât numărul imigranţilor cu studii va creşte.
Brücker a contrazis totodată teza că imigraţia produce automat o scădere a salariilor în Germania. Fără imigranţi, populaţia activă ar scădea în Germania până în anul 2050 la 27 de milioane de oameni, faţă de 45 de milioane în prezent. Potrivit Oficiului Federal pentru Statistică de la Wiesbaden, în 2012, s-au stabilit în Germania mai bine de un milion de oameni – un nivel nemaiatins din anul 1995.