Pentru multe dintre ele, poate ultima speranță.
Femei pentru care pare să nu mai existe nicio scăpare, niciun suport. Femei cu stimă de sine redusă, dacă mai au sau au avut vreodată, femei disperate, femei care nu mai speră într-un viitor. Femei fără suport, fără alinare, fără înțelegere. Femei bătute, batjocorite, umilite, vândute, femei distruse fizic și psihic. Mai ales psihic. Ajunse într-un stadiu limită de unde, fără niciun fel de ajutor, nu se vor mai putea ridica niciodată. Nu vor mai putea zâmbi, iubi, dărui.
Iar multe dintre ele abia dacă au 20 de ani. Românce, grecoaice, albaneze, bulgăroaice sau de orice altă naționalitate. Unele poate încă adolescente, altele cu copii pe care, cum necum, reușesc să îi îngrijească, să îi hrănească, să îi trimită la școală. Căsătorite sau nu, divorțate, furate și vândute ca niște mărfuri oarecare, lipsite de suflet.
Hope Spot – unul dintre locurile care le găzduiesc pentru perioade scurte, până ce reușesc să se pună cât de cât pe picioare sau să se întoarcă acasă, dacă mai au așa ceva sau dacă au avut vreodată, cărora Hope Spot le oferă un adăpost, consiliere psihologică și juridică, haine, acte. Un loc în care în care mai există o urmă de speranță pentru aceste biete suflete.
Biroul unde se pot adresa sau pot fi îndrumate se află în centrul orașului Salonic – str. Dodekanisou nr. 22, iar adăpostul are o locație secretă, din motive de securitate, deoarece aceste femei sunt căutate, vânate în continuare de bărbații care le-au adus în stadiul în care sunt, de cei de sub „oblăduirea” cărora au reușit să scape, de pumnii și picioarele lor, de violența și manipularea psihică a acestora. Și, cu cât reușesc să stea mai mult și mai departe de aceștia, cu atât le cresc și șansele de a-și reface cât de cât viața, de a reveni la o oarecare stare de normalitate, de a spera că și viața lor contează și că ar putea avea un viitor.
Hope Spot este o organizație non-guvernamentală tânără, înființată în septembrie 2013, de soții Maria Stamati și Dimitris Stamatis, ambii avocați, având o experiență anterioară de aproximativ opt ani în același domeniu, activând și în alte organizații similare. Scopul acestei organizații este de a combate fenomenul de trafic cu ființe umane, precum și violența domestică, sprijinind femeile rămase fără speranță.
Hope Spot colaborează cu autoritățile grecești, cu poliția, cu consulatele din Salonic și cu alte organizații cu scop social, pentru a putea oferi ajutor celor care au nevoie. Funcționează în mare parte pe bază de voluntariat, dar au și angajați proprii.
Datorită relației profesionale, dar și de amiciție dintre doamna și domnul Stamatis și consulul general al României la Salonic, domnul Martin Ladislau Salamon, a existat de la bun început o strânsă colaborare între Hope Spot și Consulatul General al României din Salonic. Implicarea misiunii diplomatice a României este permanentă, consulatul făcând toate demersurile necesare întocmirii documentelor persoanelor de cetățenie română aflate în custodia Hope Spot, în vederea reintegrării sociale și, acolo unde este cazul, a repatrierii acestora.
Unul dintre voluntarii Hope Spot este tocmai soția consulului general, doamna Nicole Salamon, care activează de doi ani în cadrul acestei organizații non-guvernamentale, acordând asistență psihologică, terapie ocupațională și suport psihologic persoanelor aflate în tranzit, ocupându-se și de întocmirea istoricului de caz, a gestionării administrative a sediului și, când este necesar, de traduceri și interpretariat.
Nicole Salamon, consilier psihologic voluntar Hope Spot, declară:
„Am avut în decursul acestor doi ani cazuri foarte variate: începând cu fete din Europa de Est, traficate pentru prostituție, până la femei rezidente în Grecia, abuzate fizic și psihic de către parteneri, cazate temporar la adăpostul Hope Spot, împreună cu copiii lor minori. De la minore gravide din Balcani, până la femei din Orientul Mijlociu sau din Africa, sosite în Grecia împreună cu valul de migranți, sau individual. Ba am avut chiar și simulanți – cazuri sociale tot mai frecvente în Grecia aflată în criză economică: femei cu probleme materiale grave care, neavând un acoperiș deasupra capului, simulează depresii sau alte probleme psihologice pentru a fi primite la adăpostul Hope Spot.
La o organizație mică, așa cum este Hope Spot, consilierul psihologic nu se ocupă strict numai de problemele psihice și sufletești ale femeilor internate la adăpost, ci și de lucruri administrative, legate de prezența fetelor la adăpost. Hrana acestora, îmbrăcămintea, condițiile din adăpost – totul trebuie asigurat pe perioada șederii lor acolo, iar ca voluntar al Hope Spot trebuie să te îngrijești de toate. Este o muncă grea, dar cu foarte multe satisfacții. Băiețelul uneia dintre româncele rezidente în Grecia, care a fost victima abuzului domestic din partea concubinului grec, mi-a dăruit odată un desen făcut de el la adăpost, cu creioanele colorate pe care le-a găsit acolo, și în care eu apăream împreună cu el, cu mama și cu sora lui, ținându-l de mână, ocrotitor. A fost cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată.
În afară de munca de la adăpost, facem și vizite săptămânale la centrul de detenție al poliției pentru străini („allodapon”, în greacă). Acolo sunt reținute femei care au încălcat într-o formă sau alta legea elenă: au practicat prostituția în mod ilegal, au încălcat reglementările privind șederea pe teritoriul Greciei, au fost prinse cerșind, ș.a.m.d. Vizitele se fac de obicei în formatul consilier juridic + consilier psihologic. Primul analizează cazurile din punct de vedere juridic, iar consilierul psihologic evaluează persoanele vizitate din propriul punct de vedere. După această dublă evaluare, la solicitarea autorității polițienești, luăm decizia preluării persoanelor respective în adăpostul temporar al Hope Spot. Aici urmează „munca de birou” – întocmirea documentelor necesare, efectuarea unor verificări, efectuarea analizelor medicale, etc.
Ulterior plecării femeilor de la adăpostul nostru temporar, urmează faza de prelucrare a datelor. Consilierul psihologic le întocmește o fișă persoanelor care au intrat în baza de date a asociației, fișă ce cuprinde profilul psihologic și întregul istoric al persoanei, după care cazul este arhivat.”
Pentru a ilustra cazurile cu care se confruntă Hope Spot, prezentăm și câteva „povești de viață”, numele și datele personajelor fiind modificate din motive lesne de înțeles:
Maria este o adolescentă de 17 ani din Bulgaria. Are un copil de 3 ani, iar în prezent așteaptă al doilea copil, fiind însărcinată în șapte luni. S-a căsătorit la o vârstă fragedă, cu un om care a racolat-o pentru traficul de persoane. El și prietenii acestuia au determinat-o pe Maria să se prostitueze până când a rămas însărcinată, după care au trimis-o să cerșească pe stradă. Maria era neajutorată și singură, departe de părinții care nu aveau nicio idee despre ceea ce se întâmplă cu ea. A fost găsită de poliție hălăduind pe stăzi și dusă la Hope Spot. I s-a oferit cazare atât Mariei, cât și copilului ei, precum și sprijin legal și psihologic, după care a fost repatriată cu succes în țara sa de origine. A născut și al doilea copil și încearcă să-și refacă viața.
Alexia și Nadia s-au cunoscut în Grecia. Au fost aduse aici din România de un individ care le-a promis un loc de muncă și o viață mai bună. Alexia s-a îndrăgostit de acesta și a crezut că o să aibă grijă de ea. Ajunși în Grecia, bărbatul a convins-o să înrețină raporturi sexuale cu diverși bărbați, pentru că aceștia „vor plăti bani buni”. Ea a acceptat, crezând că situația va dura o perioadă scurtă de timp, până va găsi o ocupație mai onorabilă. Dar, pe măsură ce timpul trecea, ea a continuat să se prostitueze, iar el a început să o controleze excesiv, restricționându-i libertatea de mișcare. Alexia și Nadia, aflată în aceeași situație, s-au împrietenit, ambele trăind acest coșmar timp de doi ani. Într-o zi au decis să cheme poliția, fără să se mai teamă de consecințe. Cu sprijinul poliției, cele două românce au fost plasate în adăpostul Hope Spot, unde au primit ajutor și îngrijire. Echipa le-a ajutat să se întoarcă în condiții de siguranță în România.
Pentru Alexandra traficul de persoane nu este un fenomen global abstract, ci însăși povestea vieții ei.
„Acasă în România duceam o viață obișnuită. Eram în căutarea unei slujbe, voiam să-mi continui studiile, dar am intrat pe mâna unor oameni care m-au mințit. Mi-au promis lucruri care nu s-au înfăptuit niciodată. Când am ajuns în Grecia, aveam 16 ani și jumătate. Am fost păcălită de acei oameni care m-au adus aici și m-au vândut. Au falsificat semnăturile părinților mei și m-am trezit ajunsă în Grecia.”
Alexandra se simțea singură, dar nu era singura. Era una din miile de femei-victime ale traficului sexual din Grecia. O țară-cheie pentru rutele de trafic uman, ca țară de tranzit pentru victimele din Europa, dar și ca țară de destinație.
„A fost foarte greu. Încercam să găsesc o cale de a scăpa, dar nu reușeam. Calvarul a durat trei ani. Poliția română m-a căutat timp de aproape doi ani, a fost anunțat chiar și Interpolul, și m-au găsit aici, în Grecia, după ce deja împlinisem 18 ani. Mi-a fost teamă să stau de vorbă cu ei, să le povestesc prin ce am trecut. Nu aveam încredere în poliție și în nimeni altcineva. În decursul acestor trei ani am vrut să mă sinucid în mai multe rânduri. Dar nu am avut suficientă putere să fac asta. Le spuneam: „Nu mai suport, vreau să mor. Prefer să mor decât să mai fac asta.” Dar n-am făcut-o. Și sunt bucuroasă că n-am făcut-o, pentru că acum am puterea să lupt. Sunt fericită că am reușit să mă desprind de trecut, ajutată fiind de niște oameni extraordinari. Datorită lor, voi putea să-mi îndeplinesc visele. Îmi voi face studiile. Mi-am dorit întotdeauna să studiez matematică și fizică.”
Cunoașteți persoane ajunse în atare situații? Sau dacă, din nefericire, sunteți una dintre ele, apelați la Hope Spot. O echipă de profesioniști pregătiți și experimentați vor face tot ce le stă în putere pentru a vă sprijini. După cum se poate citi și pe pagina organizației (www.hopespot.gr): „Femeilor abuzate sau traficate le înapoiem speranța care le-a fost luată. Oferim adăpost, suport medical, psihologic și juridic fiecărei persoane care ajunge în grija noastră. Hope Spot îi oferă fiecărei femei ocazia de a întoarce pagina, de a privi către viitor și de a trăi liber.”
Un material realizat de Cristina MARIOGLOU
http://roinfo.gr