Gheorghe Cârciu, proaspăt numit șef la Departamentul Românilor de Pretutindeni, a fost cercetat pentru furt de curent electric. ”Nici nu știu despre ce-i vorba”, a declarat el.
Între 2017 și 2020, Gheorghe Florin Cârciu (PSD), numit la începutul acestui an secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretudindeni a fost cercetat penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare pentru săvârșirea infracțiunilor de ”furt” și ”folosirea instalaţiei clandestine în scopul racordării la reţeaua electrică”.
Dosarul a fost închis acum doi ani. Ulterior, procurorii au renunțat la urmărirea penală, invocând faptul că ”nu există un interes public”.
Contactat de G4Media, Cârciu a declarat că ”Ei (EON n.r.) au făcut plângere, nu știu la cine, la procuror, n-am fost chemat niciodată, nicăieri și am primit o hârtie că s-a oprit, probabil nu aveau nici o probă, nu știu de ce.”
Pe 18 februarie 2020, la cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare un judecător a constatat ”legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărire penală. Dispusă prin Ordonanţa din data de 28.01.2020 emisă în dosarul nr.1466/P/2017”.
Gheorghe Cârciu, proaspăt numit șef la DRP, a fost cercetat pentru furt de curent electric
În acest dosar, Florin Gheorghe Cârciu a fost cercetat pentru infracțiunile de furt, faptă prev. şi ped. de art. 228 alin.(1) C.pen. şi folosirea instalaţiei clandestine în scopul racordării la reţeaua electrică, faptă prev. şi ped. de art. 92 alin.(1) din Legea 123/2012.
Într-un răspuns pentru G4Media, Parchetul din Satu Mare a transmis, referitor la motivația închiderii dosarului, că ”procurorul de caz, analizând particularitățile prezentei cauze, prin prisma faptei și a autorului, a constatat că sunt incidente prevederile art. 318, alin 1 C.proc.pen. care prevede că, în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunța la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia.”
Cârciu a declarat, pentru G4Media, că prin Ordonanța de clasare nu i s-a impus nici o obligație din cele prevăzute de Codul de Procedură Penală.
Referitor la dosarul procurorilor, secretarul de stat a declarat:
”Eu nici nu știu, nu am fost invitat niciodată, nicăieri. E un apartament pe care îl dețin la Satu Mare și nici nu știu despre ce-i vorba și cum se-ntâmplă.
Noi am plătit factura la gaz, curent așa cum se plătește și cam atât. La un moment dat, îmi trimit că ăla, contorul, nu merge cum trebuie și că n-o înregistrat cum trebuia și așa mai departe. (…)
Și, într-adevăr, plângerea a fost făcută, dacă nu mă înșel, de EDF… EON Distribuție, așa. Numai că eu nu am văzut ceasul în viața mea.
Am cumpărat apartamentul, nu știu câți ani sunt de atunci, nici nu știu unde-i ceasul și nu numai eu, ci nimeni din familia noastră.
Ei (EON n.r.) au făcut plângere, nu știu la cine, la procuror, n-am fost chemat niciodată nicăieri și am primit o hârtie că s-a oprit, probabil nu aveau nici o probă, nu știu de ce.
Probabil că au încercat, ei (EON) au cerut ceva bani în plus pentru treaba ast. Și noi am cerut explicații și n-aveau explicațiile și nu s-a mai plătit, nu știu. Suntem (acum n.r.) la zi cu plata energiei acolo.”
Gheorghe Florin Cârciu a fost numit, la începutul acestui an, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Aceasta este structură din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Membru PSD, Cârciu ocupă o funcție care, în trecut, revenea în mod tradițional PNL sau USR. Partide care, alături de președintele Klaus Iohannis, s-au bazat, ani la rând, pe voturile din diaspora în lupta politică împotriva PSD.
întregul articol pe G4Media