Menu
in

Germania: “Obișnuiți cu mizeria în țara lor, românii o aduc și la noi”

Copii care caută prin gunoaie, femei care își vând trupul, oameni gata să facă orice muncă: aceasta este percepția sumbră asupra imigranților sărăci, sosiți în Germania din România și Bulgaria. Da ani buni, autoritățile din Dortmund și Duisburg încearcă să rezolve problema legată de imigrarea românilor și bulgarilor săraci, scrie publicația Focus citată de Deutsche Welle.

Din 2007, de când Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană, tot mai mulți oameni din cele două țări balcanice ajung în Germania. Din ianuarie 2014, aceștia vor fi îndreptățiți să ceară și ajutoare sociale, odată cu ridicarea restricțiilor impuse forței de muncă din aceste două țări balcanice. Aceste cheltuieli sociale vor împovăra și mai mult casieriile locale și așa goale, scrie Focus.

DEUTSCHE WELLE: Teama de români a luat amploare

Prea multă mizerie În Dortmund, de exemplu, sau format zone care sunt un fel de “teritorii specifice” imigranților din Est. Prostituatele au zona lor, iar pentru muncitorii de ocazie există o altă zonă. “În doar doi ani, numărul prostituatelor a crescut de la 80 la 1.000”, spune un funcționar local, care are în grijă câteva cartiere în zonele de nord ale orașului Dortmund.

De ani buni el urmărește cum sosirea imigranților săraci din Est scade prețurile imobilelor din zonă, din cauză că potențialii cumpărători fug de aceste cartiere în care își fac veacul imigranț ii. “Mulți dintre bulgari și români trăiesc în condiții mizere în țara lor. Acum, ei aduc această mizerie în orașele germane”, a declarat pentru Focus funcționarul care răspunde, în primărie, de politica socială.

“Imigranții populează case mizere, de pe urma cărora proprietarii câștigă de cinci ori mai mult, decât pe piața liberă. Chiria se plătește pe cameră și nu pe apartament. De obicei, într-o cameră trăiesc câte patru oameni, fiecare trebuind să plătească chirie pentru locul său. În acest fel, proprietarul câștigă în jur de 12.000 euro pe lună, de patru ori mai mult decât pe cale legală”, mai spune acesta.

Liber la muncă în țările cu cele mai mari salarii

Asemănătoare este situația și în Duisburg, unde un bloc cu 8 etaje, locuit în principal de imigranți români și bulgari, are deja și un nume, “blocul cu probleme”. Acesta a fost construit în anii ‘60 ai secolului trecut, pentru mineri care, odată cu decăderea industriei de profil, au părăsit aceste locuri.

Din anul 2009, imobilul are un nou proprietar care îl închiriază în principal rromilor din Europa de Est. “Imobilul este proiectat să găzduiască în jur de 300 oameni, însă în el trăiesc în jur de 1.500”, spune un cetățean care locuiește chiar lângă “blocul problemă”. De un an și jumătate, autoritățile din Duisburg înregistrează o creștere a numărului “imigranților din sărăcie”, cum sunt numiți cei din România și Bulgaria. În acest moment, în oraș se află în jur de 8.500 de cetățenii din estul Europei, în fiecare an numărul acestora crescând cu 500.

Probleme și la Berlin Și Berlinul atrage imigranții săraci din estul Europei, scrie Berliner Zeitung. În ultimii 6-7 ani, numărul lor a crescut dramatic, numărul nou-sosiților fiind mai mare cu 17.000 decât al celor plecați. Cei mai mulți dintre acești oameni nu au asigurare de sănătate, trăiesc în condiții inumane, cerșesc pe străzi sau se ocupă cu activități ilegale.

Serviciile sociale, sufocate Autoritățile orașului german Ofenbach am Main au cerut noi reguli pentru imigranții din Bulgaria și România, precum și asistența în combaterea afluxului de imigranți din aceste două țări. Măsura autorităților germane vine după ce numărul de bulgari care primesc ajutoare sociale sub programul Hartz-IV în orașele Frankfurt și Offenbach am Main a crescut de două ori în ultimul an.

Administrația locală din orașul german din vestul Frankfurt-ului a dat exemplul alocațiilor petru copii drept problemă principală. Experții au spus că există cazuri în care părinții au cerut ajutoare sociale pentru copiii lor care nici măcar nu trăiesc în Germania. Offenbach am Main este unul dintre cele 15 orașe germane care au făcut un apel pentru ajutor în problema imigranților.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version