in

George Lupuţiu, fizioterapeut la Londra: “Imigranţii români uită de propria sănătate”

Odată ajunși pe alte meleaguri, românii uită să se mai concentreze și asupra sănătății personale. Iar când o durere le aduce aminte că e cazul să mai aibă grijă și de ei, majoritatea preferă să strângă din dinți și să meargă mai departe… mai precis, până la limita suportabilului. Aceasta e concluzia lui George Lupuțiu, un specialist fizioterapeut, care a avut de-a face cu românii pe mai multe meleaguri și care, de curând, s-a mutat la Londra, unde și-a deschis un studio.

George e de doar 8 luni în Londra, vreme în care a pus pe picioare deja propriul studio de fizioterapie. La cei 35 de ani are o bogată experiență internațională în domeniu. A studiat psihologia la Cluj, dar și-a încheiat facultatea în Portugalia unde s-a și specializat în fizioterapie. Timp de șase ani a lucrat în Lisabona, la spitalul Egas Moniz, cel mai renumit centru de fizioterapie din sud-vestul Europei, după care s-a mutat în Olanda pentru 3 ani.

După câteva tentative eșuate de a deschide un cabinet în România (datorate birocrației românești) s-a hotărât să se mute în UK.

La Londra a depășit chinul echivalării diplomelor și acum oferă diverse servicii de terapie pentru probleme musculare, încheieturi, recuperări sportive, accidente, alte afecțiuni ale sistemului scheleto-muscular și chiar tratamente de terapie estetică (anticelulită sau liftinguri faciale) într-un studio din Finchley.

Mai lucrează part-time și într-un cabinet exclusivist din Harley Street, o stradă celebră încă din secolul 19 pentru numărul mare de specialiști în medicină care și-au deschis cabinete particulare aici. E la început, dar George e foarte încrezător în șansele lui, în condițiile în care britanicii sunt “fani” ai tratamentelor de acest gen.

“Fizioterapia te poate ajuta pe multe planuri”, spune George cu pasiune despre profesia sa. “Tratamentele clasice ajută la îmbunătățirea tonusului muscular, ameliorează durerile și rigiditatea, stimulează sistemul nervos prin stimularea energiei, ameliorează stresul și stările de insomnie, curăță organismul de resturile toxice, stimulează sistemul imunitar, întârind rezistența organismului în fața bolilor și chiar crește viteza de recuperare după o boală… Lista beneficiilor e mult mai lungă”, spune fizioterapeutul.

Economie la sănătate

“Dacă englezii sunt conștienți de beneficiile fizioterapiei, nu același lucru se poate spune și despre românii din UK. Cel puțin nu din experiența mea de până acum de aici”, povestește George. “E drept că la britanici e mult mai promovat sportul, modul de viață sănătos și că pe ei nu o să-i auzi niciodată spunând “Las că trece” sau nu o să-i vezi ignorând problemele fizice”.

Pentru români însă, “durerea de a plăti un tratament fizioterapeutic e probabil mai mare decât durerea de spate”.Cu toate că George oferă o reducere de 50% conaționalilor și că mulți dintre aceștia ar avea nevoie de fizioterapie (mai ales cei care lucrează pe șantier sau în cleaning, dar și cei care petrec ziua întreagă pe scaun la birou), în general, românii fug de fizioterapie.

“Majoritatea românilor ignoră în primul rând problemele fizice și pur și simplu rabdă durerea, chiar și în condițiile în care mulți dintre conaționalii de aici fac “munci grele”, unde spatele e extrem de solicitat. În al doilea rând, e vorba despre bani, când se ajunge aici probabil că preferă să nu cheltuie și să evite inevitabilul, atât timp cât durerea este la limita suportabilă. E greu să îmi explic de ce mulți aleg să nu se trateze. Ca o paranteză, sunt și români care vin la tratamente constant și sunt mulțumiți de serviciile oferite, rezultate și cost”, adaugă fizioterapeutul.

Costul tratamentelor

În ceea ce privește costurile, acestea nu sunt deloc exagerate. Iar dacă ținem cont de rezultate, se poate spune că un tratament de fizioterapie poate fi văzut ca o investiție în propria sănătate cu efect pe termen lung. “O sesiune de terapie poate începe de la 40 de lire, până la 160 de lire. Depinde de complexitatea problemei și de durata sesiunii (30 de minute până la 80-90 de minute), de aparatura folosită, de produse etc… Indiferent de condiții însă, pentru români lucrez cu 50% reducere față de prețurile pe care le practic pentru străini.

Integral pe Ziarul Românesc

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Care sunt preţurile pe litoralul românesc/ Oferte începând cu 40 de Euro

Lista formularelor consulare pe care le puteţi descărca şi completa acasă