in

Fenomenul „orfanilor albi”, o româncă din Italia denunţă încălcarea drepturilor omului la CEDO: «Niciun copil nu mai trebuie lăsat în urmă»

Primul apel care a implicat Italia și România în fenomenul „orfanilor albi” a fost prezentat în aceste zile la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Cu ajutorul avocatei Angela Maria Bitonti de la Forumul din Matera și a avocatei Sonia Sommacal de la Curtea din Belluno, o româncă din Italia a găsit curajul să denunțe o încălcare a drepturilor omului prin depunerea unui recurs la CEDO, astfel încât toate statele membre să ia măsuri pentru a proteja femeile forțate să migreze pentru o viaţă mai bună, scrie sassilive.it.

Vasilica este una dintre numeroasele românce nevoite să își părăsească țara și familia pentru a căuta de lucru în țările Europei de Vest. În ultimul deceniu, migrația forței de muncă din Europa a avut o creștere exponențială, cauzată de disparitățile economice dintre țări și de libertatea de circulație în Uniunea Europeană, cu consecințe socio-economice profunde.

Alarma deosebită este declanșată de condițiile minorilor, copiilor lucrătorilor migranți care sunt lăsați „în urmă”, deoarece țările de origine nu garantează nicio protecție adecvată pentru acești copii care rămân, cel mai adesea, literalmente la mila lor. În acest sens, niciun efort nu este depus și nici de țările beneficiare.

Fenomenul așa-numiților „orfani albi” și condițiile de muncă ale mamelor lor au făcut totuși în mod repetat obiectul unor rapoarte mass-media de către posturile de televiziune și ziarele italiene și românești.

O contribuție importantă, care a asigurat că această problemă a fost auzită și abordată din ce în ce mai mult, a fost dată de Silvia Dumitrache, fondatoare și președinte al Asociației Femeilor Române din Italia, care a luptat întotdeauna pentru drepturile lucrătorilor și condițiile copiilor lor.

Acești copii trăiesc adesea în condiții de abandon total și dezvoltă diverse patologii, cum ar fi anxietatea, furia, dificultățile de învățare și depresia. Absența intervenției statului pentru a proteja acești copii și familiile acestora, prin politici adecvate de sprijin și politici care pot facilita reunificarea familiei, este devastatoare.

Adunarea Parlamentară Europeană, prin Rezoluția din 19 martie 2021, 2366, a evidențiat acest fenomen, deplângând comportamentul unor țări, atât de origine, cât și de destinație a migrațiilor și afirmând cu tărie că această situație, pe lângă faptul că este inacceptabilă, a devenit nesustenabilă. Este prea mare numărul de copii și adolescenți lipsiți de îngrijirea părintească. Această situație constituie o încălcare reală a drepturilor omului, motiv pentru care este urgent ca statele membre să facă tot posibilul pentru a aborda aceste probleme.

Prin urmare, plângerea lui Vasilica vizează obținerea faptului că dreptul femeilor migrante și al copiilor lor de a trăi și de a crește într-un mod sănătos și pașnic în cadrul unei familii este în cele din urmă protejat, astfel încât fenomenul așa-numiților „orfani albi” să poată deveni în curând doar o amintire și niciun copil nu poate fi „lăsat în urmă”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]

Ravenna, și-a abandonat bătrânul pe care-l asista și a fugit cu 11.000 de euro, româncă pedepsită cu doi ani de închisoare

Echipa Italiei a decis să nu mai stea în genunchi pentru Black Lives Matter