Chiar dacă se spune că salariile în sudul Italiei, în Sicilia, sunt mai mici, există și români care nu vor să schimbe regiunea.
Anca Grădinaru, originară din Botoșani, de șase ani la Scicli, un oraș din provincia Ragusa, nu este afectată de criza și nu vrea să renunțe la ospitalitatea sicilienilor. Șomajul în regiunile din sudul Italiei, în Calabria și Sicilia afectează mai mult populația decât în alte zone ale Italiei. 84 de mii de locuri de muncă s-au pierdut numai în insula Sicilia pe parcursul unui an, la o rată a somajului de 21,6% și de 50% în rândul tinerilor.
Afectați de această situație sunt desigur și cetățenii români care de cele mai multe ori primesc salarii de 600 – 700 de euro pe prestări care în nordul Peninsulei se plătesc cu cel puțin 800 de euro. Există însă și cazuri de români care au locuri de muncă cu un salariu convenabil, iar în plus de atât sunt integrați în societatea siciliană.
Anca Grădinaru, originară din Botoșani, de șase ani lucrează la Restaurantul Quore Matto din orașul Scicli, în provincia Ragusa, în sud estul insulei Sicilia. A ajuns pentru prima dată în regiune, la Vittoria, dar după câteva luni s-a transferat la Scicli, unde a și început să lucreze în acest restaurant, unde în prezent ocupă poziția de bucătar șef.
Bucătărie siciliană
Anca gătește mâncăruri tradiționale din Scicli pentru localnici, dar și pentru turiștii care vin în mare parte din Germania, Anglia, Franța, Suedia, Olanda. Uneori mai are la masă chiar turiști români, însă mai rar. Șeful Ancăi, proprietarul restaurantului Quore Matto, Franco Carrubba mărturisește că „reușim să ne înțelegem foarte bine. Când facem o rețetă nouă, ea reușește să mă înțeleagă foarte bine. Nu pot să mă plâng, deoarece este foarte atentă și încearcă să descopere tot timpul noi feluri de mâncare” spune încântat Franco.
Zilele acestea, până la mijlocul lunii noiembrie Anca merge acasă, în România, în concediu. Nu vrea să audă de nici un fel de vacanță la mare sau în vreo destinație exotică, ea optează în fiecare an pentru o vacanță la Botoșani, deoarece crea „să vadă meleagurile ei”, vrea să se relaxeze și să stea cu familia ei de care îi este foarte dor.
Dor de țară
Tânăra recunoaște că are un puternic dor de țară, de familie și de mâncarea de acasă. La Scicli există un magazin cu produse românești, de unde frecvent Anca își cumpără mezeluri, pateuri de ficat și conserve cu costiță cu fasole. Timp liber are foarte puțin. Dimineața când doarme mai mult sau citește. Seara, după program, mai iese uneori cu colegii.
Are și două prietene românce, însă se văd mai rar, deoarece și ele lucrează foarte mult. „Poate ramân aici. Poate mă întorc acasă. Nu se știe ce îmi oferă viața. Mi-ar place să fiu acasă, dar aici viata îți oferă mai multe posibilități” spune cu tristețe tânăra, care înainte de a se stabili în Sicilia lucra ca vânzătoare într-un magazin din Iași. Nu poate însă să se plângă. Este rezidentă, are documente în regulă și mai mult de atât nu cere nimic nici de la statul italian, nici de la cel român. „Nu am nimic care să îmi lipsească. Nu vreau sa plec de aici. Salariile sunt mai mici, dar persoanele care sunt aici, căldura pe care o găsești aici, la Scicli, recompensează totul”, spune convinsă Anca.
Localnici comozi
Și de ce să plece, mai ales că nu are de suferit de pe urma crizei, iar salariu este chiar foarte mare pentru Sicilia: 1200 -1300 de euro pe lună, chiar 1600 euro în sezonul estival. „Cine vrea să lucreze își găsește mereu de lucru. Sunt persoane care nu vor să spele o farfurie sau să facă alte munci, deoarece consideră că nu este de acel nivel, dar cine vrea să lucreze face orice” a constat Anca. „Cei care simt criza sunt localnicii.
Românii vin de departe și nu își permit luxul să stea fără să muncească. Acceptă mai tot. În schimb localnicii, cei din Scicli nu. Sunt mai comozi, fac doar acele munci care le plac” explica fata.
Vara, în bucătărie cu ea mai lucrează un băiat și o persoană care spală vasele, toamna e doar ea cu colegul ei, pentru ca iarna să rămână doar ea și persoana care spală vasele. Deși își petrece ziua mai mult la muncă, tânăra româncă se simte ca într-o familie alături de colegii ei și cu locuitorii din Scicli, un orășel frumos din sud estul Siciliei.
C.V.