În vreme ce politicienii britanici şi germani sunt foarte îngrijoraţi de valul de migranţi români şi bulgari care vor ajutoare nejustificate, cele două ţări din Est sunt disperate că îşi pierd medicii. Financial Times arată că 15.000 de medici au părăsit România în ultimii ani.
Publicaţia îl citează pe medicul Florin Chirculescu, şef de secţie la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB), care susţine că britanicii nu au de ce să fie îngrijoraţi cu privire la ridicarea restricţiilor pentru români.
“Noi suntem cei afectaţi, nu britanicii. Britanicii se plâng că le vom fura ajutoarele? Sunt speriaţi că vom abuza de NHS (Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie)? Este ironic, dat fiind că NHS funcţionează datorită a mii de medici români care lucrează pentru sistemul de sănătate britanic”, a explicat chirurgul. Chirculescu a spus că nu mai puţin de 30% dintre medicii rezidenţi au părăsit România în ultimii doi ani. Astfel, numărul medicilor practicieni a scăzut de la 20.000 în 2011, la 14.000 anul trecut.
Imaginea este completată de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu: “Britanicii ar trebui mai degrabă să ne mulţumească decât să spună că românii merg în Marea Britanie doar pentru ajutoare”.
Exodul medicilor / „Măriţi salariile, ca să nu mai plece”, apelul unui profesor român din SUA
Financial Times arată că principalul motiv pentru care medicii români părăsesc ţara este leafa foarte mică. Astfel, salariul net al unui medic rezident din Bucureşti, a fost majorat recent de la 200 de euro la 350 de euro/lună. În schimb, în Germania sau Marea Britanie aceştia pot câştiga până la 3.000 de euro lunar dacă fac şi gărzi.
Aproape 3.000 de medici, în Germania
De altfel, un studiu recent apărut arăta că cei mai mulți medici străini care lucrează în Germania provin din România. Informaţiile sunt confirmate şi de publicaţia Die Zeit, care arată că, potrivit datelor oficiale, în 2012, activau în Germania 2.704 medici proveniţi din România, faţă de 2.258 din Grecia şi 2.090 din Austria. Este posibil ca numărul lor să fi crescut substanțial.
Die Zeit precizează că cei mai mulţi imigranţi din România şi Bulgaria au o pregătire profesională foarte bună, printre ei aflându-se ingineri, matematicieni şi medici.
„Germania dezbate de săptămâni aşa-numite migraţie a sărăciei din România şi Bulgaria. Datele sunt un exemplu al transferului de forţă de muncă. Aceasta migrează din sudul şi estul uniunii monetare în nord, unde sprijină sistemele sociale”, comentează publicaţia germană, referindu-se la faptul că, după România, Grecia este următorul furnizor de medici pentru Germania.