in

Elveţienii nu ne vor! Guvernul de la Berna prelungeşte restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români

Guvernul federal din Elveţia a dispus, miercuri, prelungirea timp de un an a restricţiilor pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari, informează publicaţia Corriere del Ticino, citată de Mediafax.

În şedinţa desfăşurată miercuri, 18 aprilie, Guvernul federal de la Berna a luat decizia de principiu privind prelungirea restricţiilor temporare pentru români şi bulgari, urmând ca o ordonanţă executivă în acest sens să fie adoptată la începutul lunii mai.

În momentul aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, Elveţia introdusese restricţii privind accesul cetăţenilor celor două state pe piaţa muncii, eliminate însă formal în iunie 2016.

Elveţia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană şi din Spaţiul european de liberă circulaţie Schengen.

Elveţia a eliminat, de la 1 iunie 2016, toate restricţiile pe piaţa muncii impuse cetăţenilor români şi bulgari, rezervându-și dreptul de a reintroduce unilateral măsurile de limitare a imigraţiei, în cazul în care se constată un aflux de imigranţi din cele două ţări. “În cazul în care imigraţia din România şi Bulgaria va depăşi cu 10% media ultimilor trei ani, pe 1 iunie 2017 sau cel târziu pe 1 iunie 2018, Consiliul Federal va putea introduce noi restricţii pe piaţa internă a muncii, valabile până pe 31 mai 2019”, avertiza Guvernul de la Berna în aprilie 2016.

Restricțile au fost reintroduse în 2017.

„În şedinţa din 10 mai 2017, Consiliul Federal (Guvernul Elveţiei -n.r.) a decis activarea clauzei de siguranţă prevăzută în Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, pentru cetăţenii bulgari şi români. Ca efect, în următoarele 12 luni, cetăţenii bulgari şi români care intenţionează să efectueze activităţi de lucru vor avea doar acces limitat pe piaţa muncii din Elveţia”, se arată într-un comunicat al Guvernului elvețian.

Partea română a criticat această decizie, arătând că un număr relativ mic de români au solicitat un permis de muncă şi este în disonanţă cu contribuţia pe care comunitatea românească din Elveţia – în marea ei majoritate înalt calificată – o are pe piaţa locală a muncii.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Denisa Constantinescu, doctorat la Malaga în mecatronică: «Pentru moment, consider ca am mai multe oportunități să mă dezvolt din punct de vedere profesional aici»

Diplomați români cu care ne mândrim: Adrian Georgescu, Consulul general al României la Milano, propus pentru funcția de membru în Comitetul de Președinție al Corpului Consular