in

Eforie Nord şi Izvoru Mureşului, cele două fețe ale diasporei românești

În această vară, discuţii polemice au existat şi în legătură cu evenimentele care au reunit reprezentanţii diasporei. Este al doilea an când am participat la cele două mari întâlniri ale Diasporei: cea de la Izvoru Mureşului, dedicată în special românilor din jurul graniţelor şi cea de pe litoral, mereu organizată la Mangalia, doar în acest an la Eforie Nord. Am fost „la faţa locului” şi cred că sunt îndreptăţit să am o părere cât mai apropiată de realitate.

Importanţa celor două reuniuni este destul de mare, pot fi denumite ca fiind nişte minicongrese unde au participat mulţi politicieni, preşedintele ţării, prim-ministru, miniştri, parlamentari și sute de români din străinătate.


Participanți la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului


Ambele se organizează de mai bine de 14 ani însă nu pot fi puse pe acelaşi cântar pentru că probleme discutate sunt diferite. E greşit când se afirmă că o întâlnire are subiecte mai importante de discutat decât cealaltă. Una abordează problemele comunităţilor istorice, alta pe cele ale „noii diaspore”. În plus, valoarea discuţiilor e dată şi de către participanţi. De exemplu, unii vin de ani de zile și nu spun nimic, alții pentru prima dată și aduc un suflu nou.


Participanți la ”Diaspora Estival” – Eforie Nord


La Izvoru Mureșului se simte foarte tare interesul pentru românism, pentru unirea cu Basarabia, pentru ajutorarea comunităților istorice din jurul granițelor de a-și menține tradițiile, limba și obiceiurile. Atmosferă foarte frumoasă, nimic de spus…ar merita chiar, din punctul asta de vedere, un schimb de participanti.

La întâlnirile de pe litoral se discută chestiuni legate de serviciile consulare, repatriere, reintegrarea copiilor, legi legate de muncă, etc., totul creat de migrația masivă a românilor din ultimii10-15 ani.

Inițial, polemicile s-au iscat de la participarea sau neparticiparea politicienilor. Apoi, criticile s-au îndreptat spre faptul că la întâlnirea de la Eforie s-au cheltuit aproape 100.000 de euro, în timp ce la Izvoru Mureşului, din partea DPRP au fost doar vreo 5000, deşi există fonduri şi de la alte instituţii. DPRP a organizat însă pentru românii din jurul graniţelor, o altă întâlnire, tot la Eforie Nord, „Cunoaşte-ţi vecinii”, la începutul lunii septembrie (e în desfășurare).

Premierul Victor Ponta la „Diaspora Estival”: „Congresul Românilor de pretutindeni va avea loc anul acesta”

Sac fără fund la DRP: Întâlnirea românilor de pretutindeni a costat aproape 100.000 de euro, dublu faţă de anul trecut

Nu aş vrea să intru în culisele aprobărilor şi a desemnării fondurilor, ceea ce însă e foarte clar din punctul meu de vedere, faptul că există o ”bătălie” a organizatorilor şi a rolului pe care îl are fiecare. Sunt grupuri diferite, invitaţi diferiţi, influenţe diferite. Într-o parte vin unii politicieni, în altă parte refuză. În plus, în ultimii doi ani s-a simțit foarte clar dorința de detașare a celor de la guvernare față de evenimentele vechi. Anul acesta s-a renunțat la Mangalia iar Izvoru Mureșului n-a mai avut susținerea multor politicieni care făceau în trecut prezență obligatorie (exemplu: senatorul Viorel Badea).

Au existat critici legate de suma mare destinată evenimentului de la Eforie: 415.000 de lei, adică aproape 100.000 de euro. Invitaţii au fost însă cu mult peste 200, au fost cazaţi într-un hotel de 3 stele, în regim all inclusive, timp de 6 zile. Condiţii mult mai bune, ce-i drept, decât la Izvoru Mureşului.

De la DPRP, în acest an, ni s-a spus că s-a decis ca toţi cei care vor să participe să le fie aprobată cererea, ceea ce s-a şi făcut, nimeni nefiind respins. De aceea numărul participanţilor a fost mult mai mare ca în alţi ani. Mereu au fost critici legate de respingerea unora sau de confort. Anul acesta s-a decis ca toată lumea să fie mulţumită iar suma, evident că a crescut.

Apariţia în presă a celor două evenimente, un alt subiect de discuţii. Evenimentul de la Izvoru Mureşului a avut parte de corespondenţi de la Agerpres, Mediafax, TVR şi multe alte televiziuni sau cotidiene importante. La Eforie însă au venit doar în prima zi şi apoi au plecat. E greşeala organizatorilor sau a interesului scăzut pentru evenimente?

Andi Rădiu


Gest inexplicabil! Niciun reprezentant al Guvernului nu participă la întâlnirea românilor de pretutindeni de la Izvoru Mureșului

Eugen Popescu, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni: ”Ignorând românii din Diaspora, ne batem joc de interesele naționale”

Românii din străinătate așteptați la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului, 11-16 august


Nu vom mai sta la coadă la ambasade sau consulate. Serviciile consulare vor fi informatizate

Corina Cherteș, director ICL: ”Ar fi greșit să trimitem profesorii din ușă în ușă să adune copii pentru cursurile de limbă română din străinătate”

Din toamnă, manuale noi pentru copiii românilor din străinătate. ”Copiii trebuie să știe și despre superstiții, tradiții și obiceiuri românești”

SOLVIT, ”Un fel de avocat gratuit” pentru românii din Europa


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Masterclass de pian la Accademia di Romania

Congresul românilor de pretutindeni, valoare zero