Gregoriana Tudoran și-a construit cariera la Bruxelles și a aflat, astfel, cum funcționează într-adevăr instituțiile europene și care sunt mecanismele prin care se pot aproba proiecte importante pentru țările membre. A decis să candideze ca independent a parlamentul European, cu gândul că ar putea reuși să obțină fonduri europene pentru A7 și A8 (Ploiești – Bacău – Pașcani și Târgu Mureș – Iași – Ungheni), autostrăzile-Cenușăreasă din România.
«Sunt ieșeancă, am 42 de ani și sunt căsătorită cu un medic român; formarea mea este de economist, continuata cu un doctorat în management și cu studii aprofundate în domeniul Dreptului European. În România am desfășurat activitate didactică universitară dar și de consultanţă în domeniul proiectelor.
În urmă cu 10 ani de zile am ales să îmi construiesc o carieră la Bruxelles. Începutul nu a fost uşor, dar am avut şansa de a avea colaboratori care imediat mi-au recunoscut calităţile profesionale; în prezent sunt foarte mulțumită din punct de vedere profesional, deoarece am şansa să fac ceea ce îmi place: sunt consultant independent în domeniul financiar și în cel al afacerilor europene.»
Ați trăit mulți ani la Bruxelles, vă considerați parte a diasporei române?
«Sunt jumătate-jumătate, aş spune. Deși activitatea profesională o desfășor în majoritate în Belgia, fac “naveta” între Iaşi şi Bruxelles în fiecare lună. Faptul că sunt în domeniul consultanței, îmi permite să colaborez cu clientul în anumite faze ale proiectelor, chiar și de la distanţă.»
În spatele deciziei de a candida, la orice nivel, cu atât mai mult la alegerile europene, stau multe motive. Care este, dintre toate, cel mai important motiv care v-a determinat să luați această decizie?
«Faptul că vreau schimbare în bine și am văzut că dacă ai știință și bunăvoința, poți ajuta concret. Am decis acest lucru împreuna cu colegii din „Împreuna pentru A8” și din alte asociații, după ce am înțeles că ne aflăm aproape de” prea târziu” pentru a mai cere finanţare europeană pentru autostrăzile României. Practic, termenul limită pentru că România să depună cerere la Comisie pentru finanțarea autostrăzilor considerate a fi o prioritate europeană, este 2021 (pentru a ne înscrie în ultimul cadru financiar multianual 2021-2027, dedicat și problemei noastre).
Într-o o serie de interpelări pe problemă autostrăzilor A7 şi A8, făcute la instituțiile UE (Parlamentul European și Comisie), precum și la Guvernul României, am constatat că suntem ignorați de conducătorii noștri și de europarlamentarii români (doar unul a avut amabilitatea să dialogheze cu Comisia la cererea noastră, prin procedura “oficială”). În schimb, am văzut că suntem ascultați și sprijiniţi de către Comisie, de către UE.
O surpriză frumoasă: Pot să vă spun că exista români buni care își sprijină țara, funcționari la instituțiile europene și care au fost de foarte mare ajutor. Ştim că doar promovarea la Bruxelles, combinată cu continuarea acțiunilor în intern ale societăţii civile (și a parlamentarilor de bună credință), sunt singurele soluţii care mai rămân valabile pentru a împlini proiectele de interes ale cetățeanului.»
Ați ales să candidați independent. Aceasta presupune în primul rând 100.000 de semnături pentru a vă fi acceptată candidatura. Legea este neprietenoasă cu cei care vor să facă politică în afara partidelor. De ce nu vă încercați șansele la un partid? Dacă nu veți strânge destule semnături, în ce partid vă veți înscrie?
«Da, cifra de 100.000 este foarte mare, dacă ne gândim ca un independent nu beneficiază de infrastructură unui partid: birouri în toată țara, membrii, sponsori, fonduri de la bugetul de stat, etc. În plus, publicarea cu întârziere a modelului de tabel pentru semnăturile susținătorilor a fost un o altă mare piedică în calea candidaților; practic să lași la dispoziție doar o perioadă de doar 36 de zile pentru această acțiune, este profund incorect. Dar cu oameni inimoșii și mulți simpatizanți ai mișcărilor noastre, avem credință că vom strânge numărul de semnături.
Mișcările noastre sunt civice, nesubordonate unui interes de partid; în felul acesta dorim să se desfășoare și activitatea unui europarlamentar reprezentant al nostru, dedicat doar intereselor societăţii: autostrăzi, spitale regionale, educație și reducerea migrației.
Nu mă voi înscrie în niciun partid, nu sunt interesată de o continuare a activității în zona politică.» (continuă după fotografii)
Nimic nu e gratis în această lume. Cine vă susține financiar și ce vi se cere în schimbul acestui sprijin?
«Până acum partea financiară a fost asigurată doar din fondurile proprii.
Susținători exista – sunt cei sătui de promisiuni nerealizate, care înţeleg că nu vom avea niciodată dezvoltare fără autostrăzi, investiții, educație și reglarea emigrației. Susţinătorii contribuie în general cu expertiza lor, dacă nu au posibilități financiare; exista și investitorii români care realizează nevoia stringenta de autostrăzi şi doresc să ne sprijine.
Înafara promisiunii ca agendă civică este cea care va stabili prioritățile, nu văd ce poate rămâne de promis. Orice persoană care își dorește normalitate, recunoaște că avem nevoie de autostrăzi.»
Cu ce program solicitați voturile românilor? Se apropie de vreo ideologie, de vreun curent? Între stânga, dreapta, naționalism, populism, ecologism, ce preferințe personale aveți? Chiar dacă veți fi aleasă, de una singură nu veți putea face nimic. În ce grup ați intra, din cele existente astăzi?
«Programul privește adoptarea măsurilor ce pot fi luate prin presiune, negociere și promovare de la Bruxelles, exact pentru îndeplinirea obiectivelor (realizabile pe bani nerambursabili, fonduri europene) care ne îndeamnă la acest demers: autostrăzi (şi variantele ocolitoare ale orașelor), spitalele regionale și măsuri de încurajare a reducerii emigraţiei românești. Libertatea de a ne stabili înafara granițelor țării este un drept câștigat al românilor, dar nu mai trebuie să reprezinte unica soluție pentru un trai decent.
Afilierea la un grup în Parlament va fi făcută pe bază de negocieri; grupul care oferă sprijin pentru proiectele noastre va fi ales. Important este să fie un grup care să poată obţine determinarea guvernului pentru accesarea fondurilor nerambursabile europene.»
Parlamentul european e într-o criză majoră de imagine, europarlamentarii sunt considerați mai degrabă profitori decât susținători ai alegătorilor. Ce ar trebui să se schimbe la PE?
«Dacă nu îți place ceva, alege să schimbi acel ceva. O poți face la vot, la fiecare 5 ani.
Privitor la imaginea unor parlamentari: Cred că și aici vorbim de mai multe “specii” de politicieni; nu exista pădure fără… Și noi, în acțiunile noastre, am fost dezamăgiți de atitudinea europarlamentarilor români pe care i-am rugat în acești ani să ne susțină. Doar unul singur a făcut-o; nu “se face primăvara” doar cu acesta, dar ne-a redat speranța.
În schimb, europarlamentari străini ne-au arătat că înţeleg situația și ne-au ajutat; în condițiile în care politicienii români nu ne răspundeau, Comisia Tran a Parlamentului European ne-a primit în aplauze la lucrările sale, la invitația președintei comisiei.»
Românii continuă să emigreze în masă. Cu părere aveți de acest fenomen?
«Este important să oferim soluţii românilor pentru a alege să rămână (sau să revină) acasă: lângă copii, oameni şi locuri dragi. Noi nu avem în genele noastre “pribegia”, ci suntem oameni legaţi de țara noastră, de familie, de obiceiuri, de Sărbătorile frumoase (cum numai alături de cei dragi pot fi)… dar trebuie să avem și condiții ca să o facem. Într-o țara în care nu se fac investiții care să creeze locuri de muncă, cum ar putea cineva să supraviețuiască? De aceea spunem: dacă avem infrastructura, vom avea și investiții; investițiile crează locuri de muncă; locurile de munca înseamnă securitatea familiei asigurată fără a mai fi nevoit să pleci la distanţă. Apoi, pentru ca românii să aibă condiții că “afară”, avem nevoie de spitale civilizate, de scoli moderne și salubre, de cai de acces adaptate tuturor persoanelor, etc. Responsabilii trebuie să facă aceste lucruri pentru români, și dacă nu – trebuie să îi impulsionăm.»
Ce mesaj aveți pentru românii din străinătate?
«Să contribuie la schimbarea României; faptul că au experiența unui trai normal într-o societate modernă îi pune în posibilitatea de a importa aceste bune exemple și a le aduce “acasă”. Doar Uniți vom reuși!»
Sorin Cehan
Pentru a susține această candidatură, puteți participa la strângerea de semnături, descărcând tabelul de mai jos.
https://drive.google.com/file/d/1JQDRti7qepWWAgjxkjMckgklQm9Gjbqx/edit
sau intrați pe pagina FB a candidatei:
https://www.facebook.com/tudorangregoriana/