Menu
in

Drept la replică / Matei Adrian Dobrovie (USR): «PSD și PMP și-au dat mâna pentru a bloca organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni»

În urma articolului intitulat „Membri ai comisiei pentru românii din afara granițelor sapă adânc groapa Congresului Diasporei”, publicat în 5 septembrie 2017 de Gazeta Românească, deputatul USR Matei Adrian Dobrovie, vicepreședinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaților ne-a trimis următorul drept la replică:

În Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, PSD și PMP și-au dat mâna pentru a bloca organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni, deși nu o recunosc, ba mai mult ne acuză, în mod mincios și total absurd, pe noi cei de la USR de obstrucție.

O să prezint faptele pe scurt. La ședința din 20 iunie s-a discutat despre eliminarea listelor de susținători. Împreună cu colegul Daniel Popescu m-am abținut la vot pentru că nu era clar ce se va pune în loc, nu exista încă o grilă de evaluare a candidaților. Apoi la ședința din 27 iunie, la care nu am participat fiind plecat în delegație, s-a adoptat metodologia, neținându-se seama deloc de solicitările membrilor Consiliului Românilor de Pretutindeni, prezenți prin Skype.

Ulterior, în timpul vacanței parlamentare, am trimis un e-mail tuturor colegilor din Comisie, avertizând că riscăm să nu mai putem organiza Congresul anul acesta, dat fiind că termenul stabilit pentru organizarea acestuia, de ultima duminică a lunii octombrie, nu mai poate fi respectat, pentru că articolul 8 al Regulamentului Congresului prevede convocarea cu trei luni înainte. Deși acest regulament este în vigoare și a fost aprobat de Birourile Permanente ale celor două Camere, PSD și PMP insistă cu organizarea în ultima duminică a lunii octombrie, deși este imposibil și nerealist. Ei susțin că Regulamentul nu ar mai fi în vigoare pentru că a trecut un an și mandatul Consiliului a expirat. Pe logica asta un regulament școlar ar trebui abandonat și reînnoit de fiecare dată pentru că s-au schimbat elevii. E absurd.

Lacunele metodologiei aprobate de PMP-PSD

Eliminarea completă a listelor de semnături/susținători este o greșeală, dat fiind că grila actuală de evaluare propusă a activității asociațiilor în sprijinul românilor de pretutindeni lasă loc la subiectivism și nu permite o departajare clară. De asemenea, nu este prevăzută o procedură de contestații, iar scandaluri viitoare nu sunt excluse.

Ca urmare, am prezentat o soluție mixtă cu reducerea numărului de semnături de la 250 la 150 și ajustarea grilei de evaluare. Argumentul că se încalcă legea confidențialității datelor personale cu listele de semnături este fals pentru că este suficient să fie trecut numele, prenumele și un număr de telefon cu ajutorul căruia să se poată face verificarea. În plus, am propus 30 de puncte pentru proiectele elaborate și activitățile întreprinse în favoarea comunităților de români, 30 de puncte pentru propuneri de proiecte și activități viitoare, 20 pentru scrisoarea de motivație și 20 pentru cea de recomandare. Niciuna dintre aceste propuneri nu a fost acceptată.

Cine blochează? Reprezentanții PSD și PMP nici n-au avut răbdare să citesc, articol cu articol, propunerile de îmbunătățire, ci m-au întrerupt constant, arătându-se deranjați că se mai discută despre listele de semnături și grilă.

O altă cauză pentru care nu s-a ajuns la niciun rezultat este că nu a existat cvorum în momentul votului. Din 14 membri, jumătate plus 1 ar fi însemnat 8, ceea ce nu a fost cazul niciun moment. Au participat Constantin Codreanu, Doru Coliu (PMP), eu și colegul Daniel Popescu de la USR, Angelica Fădor (PNL), Sebastian Radu (PSD) și Alin Văcaru (PSD), care plecase la momentul votului. Domnul Sorin Roman nu a participat deloc, iar domnul Costel Lupașcu a plecat cam imediat ce a venit. Eu nu am făcut decât să constat că nu exista cvorum la momentul votului, iar dumnealor s-au ridicat și au plecat. Oricum se plictisiseră.

Mai mult, din start ședința nu avea cvorum pentru că trebuiau să participe și colegii din comisia omoloagă de la Senat. Unii dintre ei nu au fost invitați. Chiar și convocarea ședinței a fost total netransparentă. Nu a fost afișată ordinea de zi, ora și locul desfășurării ședinței pe site-ul Camerei la rubrica Ordine de zi ședințe Comisii. La fel, nu toți deputații au primit propunerile venite la Comisie de la asociații sau persoane în perioada de consultare publică. Alt lucru care ridică întrebări este nepublicarea nici până în ziua de astăzi pe site-ul Cdep a minutei ultimei Ședințe a Comisiei dinainte de vacanța parlamentară în care s-au luat deciziile privind forma actuală a Metodologiei.

Este josnic că în aceste condiții deputatul Doru Coliu lansează sub protecția anonimatului, nici măcar neavând curajul să-și asume propriile afirmații, niște acuzații mincinoase la adresa noastră, a reprezentanților USR. Deputatul PSD nu a părăsit sala din cauza noastră și cvorum oricum nu exista din cauza absențelor colegilor de la PNL, PSD și ALDE.

Ședința s-a încheiat fără ca metodologia să fie aprobată din cauza obstrucțiilor PMP-PSD. Ei sunt singurii vinovați pentru tărăgănare.

În rest, ca deobicei deputatul liberal de diaspora, Mihai Voicu, n-a călcat pe la Comisie. Din patru membri PNL doar unul singur a fost prezent, iar din 6 membri PSD, doar 2 au fost prezenți. Acesta este respectul deputaților din Comisie pentru românii din afara granițelor.

Matei-Adrian DOBROVIE, Deputat USR 

Membri ai comisiei pentru românii din afara granițelor sapă adânc groapa Congresului Diasporei

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version