in

Doi informaticieni emigraţi în Anglia vor „restricţii mai dure pentru români”

Este 'la moda' si 'politically correct' și să susții ridicarea restricțiilor, să susții intrarea în Schengen, dar astea sunt “orgolii românești”. “Noi nu merităm să intrăm în Schengen și nici nu ar trebui să susținem ridicarea restricțiilor”- iată declaraţia şocantă a unui informatician român emigrat în Anglia, care şi-ar dori menţinerea restricţiilor pentru români. Ba mai mult, dacă s-ar putea, el şi-ar dori ca legile să devină mai stricte şi doar românii competenţi să poată emigra.

Iată două cazuri culese şi prezentate de “Ziarul Românesc”:

Cristi B. și Daniel P. sunt doi români care locuiesc și muncesc în Londra. Sunt colegi la una din cele mai mari companii de IT din lume.

Au ajuns în Anglia prin programul "Highly Skilled Migrant Programme" și nu par a se încadra în tiparul romanului care a emigrat pentru că nu se descurcă în România.

I-am întâlnit într-o cafenea din centrul Londrei, în pauza de prânz și i-am întrebat care este părerea lor despre subiectul preferat al ziarelor britanice – imigrația – și în special despre românii din UK.

Cristi ne-a spus că pe el nu îl afectează deloc fenomenul migrației, dar că lui nu îi surâde ideea ridicării restricțiilor pentru români și bulgari care urmează să se întâmple la sfârșitul lui 2013.

"Din punctul meu de vedere, subiectiv adică, ridicarea restricțiilor nu este un lucru bun. Am pus în balanță părțile bune și părțile rele și mi-ar fi mai bine fără această schimbare.

Eu sunt un om muncitor, independent și nu îmi place să judec pe cineva după naționalitate, pentru că nici eu nu am fost judecat pentru faptul că sunt român.

Pe de altă parte, mă gândesc la ce ar însemna un val de imigranți români – creșterea chiriilor, pentru că nimeni nu o să construiască peste noapte un milion de case, va fi mai greu pentru cei care se află deja aici să se angajeze și știm toți că sunt destui care își caută un loc de muncă.

Un avantaj ar putea fi pentru Marea Britanie să spunem – că ar emigra niște oameni pregătiți, dar sistemul actual chiar asta face – filtrează oamenii pregătiți. Deci nici măcar ăsta nu ar fi un avantaj practic.

Un exemplu – am dat un anunț pe site-urile românești din UK, că angajez un administrator de sistem. Salariu bun, condiții de muncă excelente. În 6 luni au răspuns 4 persoane. Trei nepregătiți, iar al patrulea nu a trecut nici de interviul telefonic. Unde sunt oamenii ăia pregătiți cu care se mândrește România?

Eu am luat-o de jos, poate pare greu de crezut că acum stăm de vorba în centrul Londrei, iar acum 15 ani spălam parbrize într-o intersecție din București. Da, pe vremea aceea nu era un job la modă cum este acum. Nu câștigam bani mulți, dar știam că trebuie să muncesc.

Un emigrant trebuie să înțeleagă că o viață mai bună se obține în urma unor eforturi. Sistemul actual nu este imposibil. Fix asta face – te pune să faci niște eforturi".

Daniel, spre deosebire de Cristi, are opinii mai radicale.

"Dacă ar fi după mine aș face și mai dure restricțiile pentru români. Și nu, opinia mea nu este una anti-românească. Este doar realistă.

Haideți să analizăm – mă uit pe Facebook, pe grupurile unde românii pun anunțuri și socializează. Majoritatea anunțurilor sunt – caut de muncă, fac orice. Nu vi se pare că cineva le dă speranțe false?

Mi se pare îngrozitor să pleci din țara ta, să ajungi într-o țară unde speri că va fi mai bine și să pui anunțuri că faci orice. Este clar că nu te descurci. De curiozitate, m-am uitat pe un site cu anunțuri românești. 2000 de anunțuri ale oamenilor care caută de muncă și 20 în care cineva caută un angajat. Din cele 20, peste jumătate căutau escorte sau ospătărițe fără obligații, iar restul erau pentru ceva joburi temporare – de mutat o bibliotecă sau ceva asemănător.

Aceștia sunt oameni care s-ar descurca perfect în România dacă nu ar exista moda cu plecatul în Anglia. Ar munci, s-ar adapta, pentru că e clar că sunt dispuși să facă orice.

Mai este problema cu beneficiile. Forumurile polonezilor discută în mare parte despre obținerea beneficiilor. Românii nu au aflat încă sau nu au informația, pentru că la câte cazuri sociale sunt în țară, sunt convins că jumătate s-ar muta aici.

Știu, nu este problema mea ce se întâmplă cu beneficiile, este problema guvernului, dar acesta nu pare să vrea să schimbe ceva, pentru că va pierde voturi – deci problema va rămâne.

Românii din UK spun că își doresc ridicarea restricțiilor pentru că dacă se întâmplă asta, ei nu ar mai fi discriminați, nu ar mai fi priviți ca cetățeni de mâna a doua. Eu cred că ar fi priviți mult mai rău. Și nu pentru că s-ar schimba ei, ci pentru că nu toți judecă omul individual, cum a spus Cristi, ci te judecă după nația din care faci parte.

Este 'la moda' si 'politically correct' și să susții ridicarea restricțiilor, să susții intrarea în Schengen, dar astea sunt orgolii românești. Noi nu merităm să intrăm în Schengen și nici nu ar trebui să susținem ridicarea restricțiilor.

Noi suntem emigranți, avem un statut delicat și nimănui nu îi place să spună adevărul. Dacă am plecat din România am plecat fiecare dintr-un motiv. N-am plecat pentru că nu mai puteam de bine. Noi încercăm să ne aducem de acasă ce ne place, familia, poate prietenii, dar nu putem lupta să aducem toată România aici.

Dacă tu, ca individ, ești bun, ai loc în orice țară din lumea asta. Dacă pleci din România, de ce o faci? Din cauza naturii? Natura e frumoasă, n-ai ce să-i reproșezi. E clar că pleci din cauza românilor care te-au dezamăgit. Așa că de ce ai vrea să aduci România în Anglia?

Estimez că atunci când se vor ridica restricțiile, populația Angliei va crește cu cel puțin un milion de români. Cum a spus și Cristi – cine face un milion de case într-un an? Ce o să se întâmple cu locurile de muncă? Deja românii se chinuie și britanicii, pe toate posturile de știri discută despre imigranți.

Ce mi se pare cel mai grav este atitudinea întâlnită la unii români. Ei spun despre "englezoi" că sunt răi și rasisti. Așa vorbești despre oamenii unei țări care în mod clar îți oferă mai multe șanse de a trăi decent decât oricare alta din Europa?

Suntem obișnuiți să așteptăm să ni se dea și să dăm vina pe alții pentru eșecurile noastre. Dăm vina pe alții că sunt rasiști, când de fapt noi nu suntem în stare să formăm o propoziție în engleză. Dăm vina pe sistem că nu e corect, când de fapt noi nu știm să practicăm o meserie și nu suntem nici dispuși să învățăm.

Uneori cred că e vina comunismului că ne-a educat prost. Alteori mă gândesc – oare nu cumva așa suntem și trebuie să acceptăm situația?"

Dan Suliman

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Preoţi români în spitalele italiene

Vizita Nataliei Intotero în Italia 28 septembrie – 4 octombrie