in

Doi cerşetori români au ajuns exponate în Suedia

Marcela şi Luca au ajuns în Suedia în luna decembrie a anului trecut. Nu şi-au găsit de muncă, aşa că au început să cerşească. Norocul li s-a schimbat peste noapte, când directorul unei galerii de artă din Malmo le-a propus să devină parte a unei expoziţii de artă.

Expoziţia care poartă numele „Străinul din noi – un laborator viu al societăţii occidentale“ doreşte să atragă atenţia asupra fenomenelor controversate. Anders Carlsson, iniţiatorul proiectului, spune că prin expunerea cerşetorilor români doreşte să creeze o dezbatere cu privire la inechităţile sociale care îi obligă pe tot mai mulţi oameni să cerşească pentru a putea trăi. „Vezi doi oameni care stau într-o cameră şi cerşesc. Dar în cazul ăsta nu e vorba de bani, e despre ce simţim atunci când îi vedem. Vizitatorii au avut reacţii de disconfort şi stânjeneală. Oamenii nu ştiu cum să relaţioneze cu cineva dintr-o categorie inferioară“, a declarat artistul unui post de radio suedez.

El i-a găsit pe cei doi români cerşind pe o stradă din centrul oraşului şi, cu ajutorul unui prieten român, i-a convins să facă parte din expoziţie. Într-un spaţiu minimalist, Marcela Chereşi ţine în mâini o bucată de carton pe care e scris în suedeză un text despre cât de greu îi e să supravieţuiască, iar Luca Lăcătuş stă cu mâna întinsă, cu o cârjă lângă el. Între ei există o bancă pe care vizitatorii se pot aşeza pentru a-i contempla mai bine. Cei doi nu au voie să primească bani de la vizitatori, în schimb sunt plătiţi cu ora pentru timpul petrecut în spaţiul expoziţional Konsthall.

Ioana Cojocariu, o artistă româncă din Suedia, s-a arătat dezgustată de această iniţiativă: „Este insultător – a declarat ea presei suedeze – întrucât aceşti oameni sunt trataţi ca nişte obiecte. Nu e nevoie să-i punem într-o galerie de artă. Putem să-i vedem pe stradă când coborâm să cumpărăm ceva. Ar fi fost mult mai bine dacă aceşti doi romi ar fi fost angajaţi de Insitutul Konsthall, în loc să fie priviţi ca exponate.“

Cazul a stârnit deja controverse în presa din Suedia, unde se afirmă că cei doi cetăţeni români sunt exploataţi, ei urmând să primească în jur de 600 de dolari la finalul expoziţiei. Luca şi Marcela se află în oraşul din sudul Suediei de aproape o lună şi au declarat că cerşesc pentru a strânge bani să-şi construiască o casă în România. Cei doi sunt căsătoriţi şi aşteaptă un copil. Susţin că se vor întoarce în România după ce expoziţia se va încheia.

Nu este pentru prima dată când cerşetori din România devin parte a vieţii artistice din Suedia. Anul trecut, un pictor a realizat mai multe portrete. Banii încasaţi din vânzarea tablourilor i-a donat tot cerşetorilor.

Suedia va cere despăgubiri pentru cerşetorii români

România a cerut Suediei să interzică cerșetoria

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Torino, fuge după un furt, moare căzând în prăpastie

Mozzarella fără lapte, afumată cu deşeuri. Carabinierii au închis o fabrică de lactate din Salerno