Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului privind documentele care atestă reşedinţa în străinătate a cetăţenilor români, în vederea exercitării dreptului de vot prin corespondenţă la alegerile pentru preşedintele României sau la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor.
Documentele care atestă reşedinţa în străinătate a cetăţenilor români
Cetăţenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot îşi pot exercita dreptul de vot şi prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Procedura este simplificată, începând cu data de 1 aprilie 2024, prin intermediul unui formular online disponibil pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă (www.votstrainatate.ro).
Pentru a se putea înregistra cu opţiunea votului prin corespondenţă, alegătorii români din străinătate trebuie să încarce pe acest site o copie scanată sau o fotografie a documentului care dovedeşte dreptul legal de şedere, eliberat de autorităţile statului de reşedinţă. Această măsură vine în sprijinul românilor din diaspora, facilitându-le exercitarea dreptului de vot şi participarea la procesul democratic din ţară.
De asemenea, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot vota la secţiile de votare organizate în afara ţării numai dacă prezintă un document eliberat de autorităţile străine care atestă dreptul legal de şedere în ţara respectivă. Această prevedere vine în completarea opţiunii de vot prin corespondenţă, oferindu-le românilor din diaspora mai multe modalităţi de a-şi exprima opţiunile politice.
Lista documentelor care atestă dreptul legal de şedere în străinătate poate fi consultată pe site-ul MAE.
Iatè care sunt documentele pentru Italia:
Este important de menţionat că la alegerile pentru Parlamentul European nu este reglementat cadrul legal pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă. Cu toate acestea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanţa participării cetăţenilor români la procesul democratic, indiferent de locul în care se află, şi îi încurajează să îşi exercite dreptul de vot în mod activ şi responsabil.