Circa 86% dintre români nu au intenţia de a pleca să muncească într-o ţară UE în următoarele şase luni, arată un sondaj de opinie dat publicităţii joi de PSD Diaspora, în cadrul unei conferinţe de presă.
Sondajul a fost realizat de Operations Reaserch la comanda S&D în România în acest an, pe un eşantion de 1.250 de respondenţi.
El a venit ca răspuns la retorica alarmistă a unor oficiali britanici privind efectele ridicării restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014.
Potrivit sondajului, 88% dintre români nu au fost plecaţi mai mult de 3 luni la muncă în străinătate, 4% au fost plecaţi o singură dată, iar 8% de mai multe ori. Românii care au răspuns afirmativ la ultimele două întrebări au avut ca destinaţii predilecte Italia (30,84%), Germania (13,97%), Spania (9,37%), Olanda (5,29%) şi Ungaria (5,09%), la polul opus aflându-se Portugalia (0,80%), Danemarca (0,57%) şi respectiv Belgia (0,24%).
De asemenea, la întrebarea privind intenţia de a pleca în străinătate pentru a munci în următoarele şase luni într-o ţară UE, nu mai puţin de 86% dintre români au răspuns ‘nu’, iar 12% au răspuns afirmativ. Întrebaţi în ce ţări ar prefera să muncească în UE, 33% dintre români au răspuns Germania, 15% Italia, 12% Marea Britanie şi 11% Spania.
O proporţie de 49% dintre românii care vor să-şi caute de muncă în UE în următoarele şase luni afirmă că îşi vor căuta un job după ce vor ajunge în ţara vizată, 25% afirmă că sunt aproape de a semna un contract de muncă în străinătate, iar 21% susţin că au deja un astfel de contract semnat şi cunosc jobul pe care îl vor avea.
Nu în ultimul rând, 56% dintre români cred că este mai uşor să găseşti un loc de muncă convenabil în ţări membre UE, în timp ce 13% estimează că acest lucru ar putea fi făcut mai uşor în state din afara blocului comunitar.