190 de credite, doar atâtea contracte au încheiat românii din diaspora cu băncile din România, prin programul guvernamental ”Prima Casă”. Ne amintim că în 2014, înainte de alegeri, guvernul Ponta a aprobat extinderea programului „Prima Casă” și la diaspora. Prin hotărâre de guvefrn, plafonul pentru diaspora a fost stabilit la 25 de milioane de lei, fiind destinat exclusiv pentru „garantarea achiziţiei sau construirii unei locuinţe pentru persoanele cu cetăţenie română care locuiesc în străinătate”. Banii nu puteau fi acesati de către cei aflaţi în ţară.
O operațiune mai mult de imagine, având în vedere suma mică alocată, astfel guvernul Ponta putea bifa încă o acțiune în sprijinul diasporei. Dar nici măcar acești bani nu au fost consumați. Potrivit ziare.com, care a obținut date de la Ministerul Finanţelor, din acest plafon s-au acordat până acum doar 190 credite prin programul „Prima Casă” pentru diaspora, în valoare de 18,3 milioane lei.
Condițiile de creditare sunt destul de dificile. Solicitanții trebuie să prezinte un dosar stufos, cu toate documentele privind permisul de muncă și de ședere în țara de rezidență, apoi cu multe condiții particulare pe care fiecare din cele 11 bănci care au aderat la program le-au pus. De exemplu Banca Transilvania cere codebitor din țară: „În cazul creditelor garantate cu ipoteca imobiliară Banca Transilvania ia în considerare şi veniturile obţinute din contracte de muncă derulate în străinătate de cel puţin 1 an, situaţii în care va fi necesar şi un codebitor care să locuiască şi să obţină veniturile în România (codebitorul va fi persoana de contact în caz de neplată) „.
CEC Bank cere adeverinţa de salariu, contractul de muncă tradus, dovadă privind luarea în evidenţă de către autoritatea fiscală a ţării în care sunt realizate veniturile, documentul tradus care atestă reşedinţa, permisul de şedere sau permisul de muncă şi copie după paşaport. Acum banii rămaşi de la diaspora vor putea fi accesaţi și de românii din țară, în condiţiile în care plafonul pentru programul „Prima Casă” a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oară în acest an, pentru că există cerere mare.