Menu
in

Dezvăluirile lui Dan Andronic: victorie în alegeri pentru Traian Băsescu în 2009 prin MANIPULAREA VOTULUI DIASPOREI

În 2009, voturile din diaspora i-au asigurat al doilea mandat lui Traian Băsescu, declarat câștigător în fața lui Mircea Geoană. Aflăm acum că acele voturi s-ar putea să nu fi fost chiar bine numărate, poate rezultatul a fost întors din butoane de un grup de înalți oficiali ai statului, între care George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, care și-au dat atunci mâna pentru a-l salva pe Traian Băsescu.

Parchetul General a anunţat luni, 24 aprilie, că a deschis un dosar pentru abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic privind alegerile prezidenţiale din 2009. Aceste dezvăluiri se referă și la voturile din diaspora.

„Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele: În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege. În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale”, se arată în comunicatul Parchetului General.

Se va constitui și o Comisie parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009.

Solicitarea a fost formulată în contextul în care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa lui Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.

Dan Andronic, într-o serie de dezvăluiri sub genericul ”Noi suntem Statul”, a dezvăluit despre o întâlnire la care a participat și el care a avut loc în casa fostului Ministru de Interne, generalul Gabriel Oprea. Pare că rezultatele erau deja scrise, înainte de sfârșitul numărătorii, voturile din diaspora fiind cele care ar fi fost manipulate pentru ca rezultatele să iasă conform planurilor.

George Maior și Florian Coldea

Coldea, Maior și votul diasporei

Iată ce afirmă Dan Andronic, care pe atunci era consultant în echipa de campanie a lui Traian Băsescu:

„Am aflat că a câștigat Băsescu înaintea tuturor!

În seara ultimului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în jurul orei 20.00, pe când eram cu niște prieteni urmărind diversele posturi de știri, am primit un telefon: „Dane, am câștigat! Este 50,4 la 49,6 în favoarea lui Băsescu!”

Mă blochez pentru că aveam alte date de la cei care făceau sondaje pentru Antena 3 și Realitatea TV (pe atunci în aceeași barcă: anti-Băsescu și pro- PSD) și că aveau să-l dea câștigător pe Mircea Geoană cu 51-52 la sută. Îi spun interlocutorului meu acest lucru, începe să râdă și îmi spune: „Nu te lua după ei, dă drumul la B1 TV (acolo avea loc un exit-poll făcut de CURS) și acolo o să vezi sondajul real. Am câștigat, ascultă-mă ce-ți spun!”. Cel care era la telefon știa ce spune, avea o funcție mare în stat.

Ușor neîncrezător, dar sardonic, le spun prietenilor mei (anti-Băsescu) să renunțe la Antena 3 și să dea pe B1 TV dacă vor să vadă rezultatele exacte date de CURS. Mai mult, răsucesc cuțitul și le spun că a pierdut Geoană cu 50,6 la 49,4. Se uită la mine ca la un lunatic, mai erau 45 de minute până la anunțarea exit-pollurilor, plus că încă se vota.

Vin exit-pollurile, urmează ce știți, bucuria lui Geoană, anunțul lui Băsescu, începe o noapte în care unul s-a culcat Președinte de țară și s-a trezit tot președinte de partid, iar Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat.

Multe lacrimi și dezamăgiri într-o parte, bucurie în cealaltă… Numai că, pentru mine, noaptea nu se terminase.

Eram euforic, îl sun pe Gabriel Oprea (sau am primit un telefon de la el, nu mai știu exact), unul din susținătorii importanți ai președintelui Traian Băsescu, de care eram foarte apropiat în acel moment. Îi spun care-i rezultatul, îl știa și el.

Gabriel Oprea îmi zice: „Vino repede încoace, avem nevoie de tine!”. Întreb unde, îmi spune că la el acasă.

Mă urc în mașină, conducea altcineva, și mă duc repede acolo. Cred că era ora 22.00 – 22.30, rezultatele se anunțaseră, începuse o campanie furibundă la posturile de știri Antena 3 și Realitatea TV care continuau să-l dea pe Geoană câștigător. Cu excepția notabilă a B1 TV.

Intru în casă, dau peste Nicolae Onțanu, Puiu Iordănescu și Gigi Nețoiu, dacă-mi aduc bine aminte. Salut și sunt băgat într-o încăpere destul de mică, de vreo 20 de metri pătrați, plină de oameni.

Am înțepenit. Acolo era Statul!

În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne (…)

Erau toți extrem de agitați, generalul SRI Florian Coldea, obosit și tensionat, intra și ieșea din cameră, primea date cu voturile din teritoriu, le transmitea mai departe, cred că președintelui Băsescu. Când stătea liniștit, Coldea vorbea puțin, mai mult asculta.

Îi ascultam cum discutau de alegeri, de ceea ce fac cei de la PSD, cum se pregătesc să conteste alegerile, ce voturi au mai venit din străinătate, era o veritabilă celulă de criză.
(…) Se trece la un alt subiect. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații.

Din când în când, Kovesi întreba care- i situația votului, ce se mai aude de la PSD, ce spune Președintele. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puțin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Președinte”. După care ieșea din încăpere și continua discuția. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înțelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acțiunile ce se pot întreprinde.

Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea… Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009.”, scrie Dan Andronic.

Băsescu: Am mizat pe diaspora

Traian Băsescu susține că nu știa de grupul de la vârful statului care îl susținea și consideră că singurul mod de a verifica rezultatul din 2009 este cel al renumărării voturilor, dar conform legii buletinele de vot se distrug după șase luni. Băsescu susține că de fapt lui i s-au furat voturi, nu că s-ar fi furat în favoarea sa.

Fostul șef al statului a subliniat că, potrivit sondajelor comandate de PDL, el era în creștere în preferințele electoratului înainte de turul al doilea ale alegerilor prezidențiale din 2009, în timp ce Mircea Geoană scădea, menționând că a mizat și pe voturile din diaspora, unde era convins că va obține 75% din sufragii: „Noi am mizat categoric pe 75% pe voturile din diaspora. N-au fost 75%, au fost 78%”.

Într-o discuție la Parlament referitoare la înființarea comisiei de anchetă, Eugen Tomac, care era în 2009 secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a declarat că totul s-a desfășurat corect: «Am fost chiar secretarul de stat coordonator al desfăşurării alegerilor în străinătate, şi vă spun eu că nici un diplomat nu ar fi dispus să îşi sacrifice cariera pentru zece voturi aruncate în plus. Deci, cunosc foarte bine procedura. A existat o comisie şi atunci, au existat audieri şi atunci. Pot fi consultate procesele-verbale.» Eugen Tomac contestă și legenda voturilor în exces de la paris, readusă în aceste zile în discuție:

„Deja s-a câştigat un proces în instanţă pe povestea voturilor la Paris. Le-am şi spus celor doi preşedinţi Dragnea şi Tăriceanu în şedinţa Biroului permanent că în 2007 la referendumul de suspendare a preşedintelui Băsescu, la Paris au votat mai mulţi cetăţeni decât în 2009. Ce te faci că în 2014 la Londra, Torino, Roma, Madrid au votat mult mai mulţi cetăţeni la alegerile prezidenţiale decât la Paris în 2009. Deci acest argument şi încercarea de a duce iarăşi dezbaterea pe voturile din străinătate mi se pare lipsită de substanţă, pentru că alegerile s-au desfăşurat în România şi aici trebuie să aflăm”, a spus Eugen Tomac, la Palatul Parlamentului.

„Îmi aduc aminte, în 2009, după ce s-au renumărat voturile nule din diaspora, tot preşedintele Băsescu era câştigător. Adică tot de la dumnealui au fost furate. Poate la capitolul acesta îl invită şi pe Victor Ponta în comisia celebră, pentru că el îmi aduc aminte că a făcut acea declaraţie prin care a spus că „sistemul lor de furt a mers mai bine decât al nostru„. Poate dl Ponta are experienţă în aşa ceva şi le poate da mai multe explicaţii”, a spus Eugen Tomac.

Serviciile secrete

În turul 2 al alegerilor prezidențiale din 6 decembrie 2009, Traian Băsescu a obținut 50,34% (5.277.068 voturi), iar Mircea Geoană 49,66% (5.206.747 voturi).
Diferența a fost de 70.321 voturi.
În diaspora s-au înregistrat 146.876 de voturi valabile, iar 861 au fost voturi nule.
Traian Băsescu a obţinut 115.831 de voturi valabil exprimate în secţiile din străinătate, în timp ce Mircea Geoană a obţinut 31.045 voturi.

Inpolitics.ro, într-un material semnat de Bogdan Tiberiu Iacob, face următoarea analiză:

«În jurul orelor 20,00, în seara alegerilor, Andronic spune că, în tabăra PDL, un om cu funcție înaltă în stat avea deja certitudinea victoriei, indicîndu-i și scorul: 50,6% la 49,4%. O eroare de 0,26% procente în raport cu rezultatul final??!!!!! Nici Nostradamus ori Mama Omida nu ar fi nimerit chiar în halul ăsta.
Aici se află marile semne de întrebare și exclamare ale relatării lui Andronic.
E de la sine înțeles că rezultatul comunicat acestuia la orele 20,00 datau încă de mai devreme, să zicem 19,00-19,30.

Altfel spus, cu cca.12 ore înainte de încheierea votului din diaspora, produsă luni dimineața, la orele 7,00.

Traian Băsescu a cîștigat cu doar 70.321 de voturi contra lui Geoană, deși obținuse din diaspora 115.831 voturi.

Ceea ce înseamnă că voturile din diaspora a trebuit să acopere o gaură din țară de peste 45.ooo de voturi.
(…) Votul din diaspora a fost unul controlat cu autoritate de serviciile secrete – să nu uităm că s-a votat în ambasade și secții consulare – și singura temere era ca în țară să nu se voteze pro-Geoană mai mult decît se putea acoperi fără a bate la ochi cu voturi din diaspora.

Cînd, spre finalul votului din țară, a devenit limpede că avansul lui Geoană nu va fi insurmontabil, s-a instalat și garanția victoriei pentru băsiști. Singurul lucru care mai trebuia urmărit era să nu apară vreun accident în mecanismul din diaspora.

De aici, probabil, și agitația din locuința lui Oprea, unde, legat de voturile din diaspora, ”Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații”.

E clar că Dan Andronic nu poate spune chiar atât cît știe, dar modul obsesiv în care vorbește, în material, despre votul diasporei indică în mod clar că acolo s-au făcut jocurile, ori asta era imposibil fără implicarea serviciilor secrete.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version