Menu
in

Dezbateri importante la Comisia românilor de pretutindeni: înființarea de Centre Comunitare Românești și metodologia pentru Congresul Diasporei

Comisia pentru comunitățile de români din afara țării din cadrul Camerei Deputaților s-a reunit ieri, conform anunțului postat pe siteul instituției, pentru a discuta două chestiuni importante pentru Diaspora:
– Propunerea deputatului PNL Ovidiu Raețchi, privind instituirea Centrelor Comunitare Româneşti în străinătate;
– Dezbateri asupra metodologiei privind organizarea procesului de desemnare a delegaţilor pentru primul Congres al românilor de pretutindeni.

Până în prezent nu a fost publicat niciun comunicat referitor la desfășurarea întâlnirii.



Proiect bombă pentru diaspora: Centre comunitare româneşti în fiecare ţară cu peste 5000 de români

Ovidiu Raețchi a propus încă de anul trecut, tot în luna mai, înființarea unor Centre Comunitare și totodată finanțarea permanentă a acestora, asigurarea unui sediu, precum și alegerea de coordonatori din cadrul comunităților.

”Aştept critici şi sugestii, astfel încât să impunem o lege acceptată de întreaga Diaspora, utilă pentru comunităţi în ansamblu – nu pentru “lideri” izolaţi, cu aplicabilitate reală şi imediată.” ne-a declarat atunci deputatul. După publicarea materialului însă, niciun reprezentant al vreunei asociații din diaspora sau simplu cetățean cu reședința în străinătate nu ne-a trimis spre publicare nicio opinie, propunere sau eventuale critici despre acest proiect.

Un draft al legii propuse de deputatul Raețchi îl puteți citi aici.


EXCLUSIV / Parlamentul pregăteşte o bombă pentru diaspora: ALEGERI PENTRU CONGRES

Cel de-al doilea punct al discuțiilor din cadrul comisiei se referă la mult așteptata metodologie privind organizarea procesului de desemnare a delegaţilor pentru primul Congres al românilor de pretutindeni.

Menționăm că săptămâna trecută, în data de 21 mai, printr-un comunicat al comisiei se specifica faptul că ”au fost discutate şi aduse modificări la toate cele cinci capitole ale formei prezente a metodologiei, membrii celor două comisii hotărând reunirea în şedinţă comună săptămâna viitoare, pentru a vota pe articole forma finală a Metodologiei, urmând ca într-o şedinţă ulterioară să fie invitat pentru consultări domnul Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, pentru definitivarea textului şi prezentarea metodologiei în Birourile permanente reunite.”

Andi Rădiu


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version