Menu
in

Deputatul Raețchi despre ministrul Stanoevici: ”Nu pare birocrat, nici politician, e pur şi simplu un român din Diaspora”

Bogdan Stanoevici, ministrul desemnat pentru conducerea Ministerului Diasporei a depus ieri jurământul (foto) după ce marţi, 4 martie, primise aviz favorabil din partea Comisiei parlamentare pentru românii de pretutindeni. Despre primele impresii, în legătură cu noul ministru, am cerut părerea mai multor parlamentari prezenți la audieri, unul dintre aceștia, deputatul Ovidiu Raețchi, ales în colegiul 4 Diaspora.

Care este prima impresie pe care v-a lăsat-o noul ministru al românilor de pretutindeni?

Nu pare birocrat, nici politician. E pur şi simplu un român din Diaspora – şi asta mi se pare un mare avantaj. Probabil nu ştie prea bine legislaţie sau statistici, se învaţă repede, însă ştie din interior care sunt problemele şi nevoile reale, vii, ale românilor de pretutindeni.

Ministrul Diasporei, „Coco” Stanoevici, a făcut primul show în Parlament / deputatul Aurelian Mihai: ”Om cultivat, dar nu cunoaşte problemele”

Cu sania albastră în diasporă / Un actor va fi ministrul diasporei: Bogdan Stanoevici a jucat în „Sania albastră”

Care credeţi că sunt punctele sale forte şi unde ar fi lipsurile?

Mă aştept de la un artist să fie creativ şi popular, să aibă curajul unor idei mai pline de viaţă în oarecum austerul minister de externe. Lipsa de experienţă poate fi un neajuns.

Credeţi că are cunoştinţele necesare să conducă ministerul diasporei?

Sincer, da. Cred că acum cunoştinţele reale ar trebui să vină de la români care chiar trăiesc în Diaspora, nu din cabinete de politicieni profesionişti.

Deputatul Ovidiu Raețchi (foto, dreapta) împreună cu colegii parlamentari din Comisia pentru Românii de Pretutindeni


Deputatul Ovidiu Raețchi: ”Copiii care se reîntorc, obligați să repete cel puțin o clasă absolvită în afara granițelor țării”

I-aţi făcut vreo propunere legislativă?

Nu. Bănuiesc că un debutant în politica e destul de emoţionat la o audiere pentru funcţia de ministru, aşa că orice i-ai propune ar spune un „da” entuziast şi sincer. Ar da pe urmă piept cu birocraţii de carieră din minister, care i-ar explica tacticos că nimic nu se poate, că tot ce era de făcut a fost deja făcut şi schimbările sunt periculoase, aşa că ar fi nevoit să-şi încalce cuvântul.

Era deci incorect să-i fac propuneri legislative într-un moment de vulnerabilitate… Îi voi propune însă, cât de repede, să lucrăm împreună la legislaţia pentru învăţământul la distanţă în Diaspora, votul prin corespondenţa şi Avocatul Diasporei.

Instituția ”Avocatul Diasporei”, la un pas de a fi aprobată în Parlament

Ce credeţi că are trebui să facă noul ministru…unde au fost lipsurile vechii conduceri?

Eforturile departamentului trebuie să se vadă mult mai mult în media. Se generează poate proiecte bune, însă despre ele ştiu doar câţiva „profesionişti” ai Diasporei. Facem o masă rotundă, vin 30 de oameni, 100 afla despre ea – şi cam atât. Ori noi avem milioane de români peste hotare.

Inițiativă legislativă, în discuție în Parlament, pentru românii din străinătate: cursuri de limba română pe internet

Câteva cuvinte despre vechiul ministru, Cristian David?

Am avut o relaţie personală bună cu ministrul David, care este un politician de carieră şi un bun coordonator.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version