„Prevăzut încă din anul 2007 prin Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni în urma căruia se va alege Consiliul Românilor de Pretutindeni, cu caracter permanent nu a avut loc niciodată!
Deputatul Aurelian Mihai, scrisoare deschisă: ”Votați legi și în favoarea românilor care trăiesc în diaspora”
Menţionez, de asemenea, faptul că ţinând cont de existenţa şi funcţionarea DPRRP, departament cu buget propriu, specializat în problemele comunităţilor de romani din afara graniţelor statului român, cheltuielile privind organizarea şi desfăşurarea Congresului Românilor de Pretutindeni pot fi asigurate din bugetul destinat anual MAE prin DPRRP.
Totodată, la solicitările repetate ale comunităţilor de romani din afara graniţelor statului român, aducem o modificare cu privire la sărbătorirea în fiecare an a Zilei Românilor de Pretutindeni. Proximitatea sărbătorii naţionale de la 1 Decembrie, cât şi faptul că sărbătoarea anului este dublată de o sărbătoare religioasă deosebit de importantă, precum şi de faptul că se celebrează actualmente în timpul Postului Crăciunului, perioada dedicate mai mult rugăciunii, dorim ca Ziua Românilor de Pretutindeni să fie sărbătorită în ultima Duminica a lunii Mai, lună în care sunt incluse mai multe sărbători ale familiei, Ziua Mamei, Ziua Tatălui, Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat etc.
Deputatul Aurelian Mihai despre problemele românilor, discutate în cadrul Consiliului Consultativ Interinstituţional
Consider aşadar, ca şi o mulţime de cetăţeni romani prezenţi în diaspora, ca perioada de celebrare a Zilei Românilor de Pretutindeni la sfârşitul lunii Mai, ca fiind una propice activităţilor culturale, organizării de spectacole şi alte acţiunii proprii dedicate importanţei zilei romanilor care au ales să trăiască în afara graniţelor ţării!
Proiectul pe care l-am depus la Camera Deputaţilor în 4 Iunie 2014 este susţinut de către colegi parlamentari din toate grupurile parlamentare, inclusiv minorităţi şi independenţi! Motivaţia este simplă, doresc atât eu cât şi colegii mei, ca acest Congres al Românilor de Pretutindeni să fie organizat, şapte ani de aşteptări în care nu s-a materializat absolut nimic în acest sens, reprezintă timp pierdut!
Totodată adaug faptul că timpul de dezbatere în Camera Deputaţilor a iniţiativei privind reducerea taxelor consulare se apropie! Am sprijinul multor colegi şi sentimentul că aceştia vor vota în favoarea reducerii acestor taxe, iar după scrisoarea deschisă adresată liderilor de grupuri parlamentare sau preşedinţilor partidelor politice, voi încerca să sensibilizez cât mai mult colegii parlamentari asupra nevoii de susţinere a intereselor cetăţenilor români aflaţi departe de casă!”