Deşi numărul secţiilor de votare afişate pe site-ul MAE pe 12 iulie este de 150, faţă de cele 294 de secţii puse la dispoziţie în 2009, ministrul Marga a afirmat că cifra “nu s-a redus”.
El a mai adăugat că, dacă sunt sau vor fi cereri din partea comunităţilor de peste graniţe de secţii suplimentare, MAE ar putea organiza şi alte locaţii, fără însă a preciza în ce mod românii ar putea înainta acele cereri. Mai mult, solicitările ar trebui centralizate până marţi, 17 iulie, dată la care situaţia va fi definitivată.
Ungureanu: "Ministerul de Externe restrânge fizic dreptul la vot al românilor din străinătate"
Iată înregistrarea VIDEO a conferinţei susţinută de ministrul Marga:
Mai jos câteva fragmente din conferinţa de presă (transcrierea aparţine Amos News):
Prin hotărârea de guvern s-a stabilit ca votul să aibă loc în locațiile ambasadelor, consulatelor și în alte locații aparținând statului român, de pildă la Roma este Accademia di Romania, în alte locuri mai sunt asemenea locații, deci aceasta a fost decizia. Decizia mai conținea însă și această disponibilitate ca în cazul în care comunitățile cer să deschidem și în alte locuri, puncte în care să se poată vota. Nu e nici o reținere în acest sens, iar noi am cerut acum ambasadelor să facă uz de această disponibilitate de a organiza și alte locuri în care se votează, în funcție de necesități și în funcție de capacitatea de gestionare, pentru că aici, depindem trebuie să spunem cinstit, pe de o parte de efectivul de funcționare pe care noi îl avem amplasat acolo, noi ca Minister de Externe și depindem apoi și de partide, știți bine că partidele trebuie să fie reprezentate în comisii. La această oră procesul acesta de stabilire a efectivului de locații este în desfășurare și cred că marți vom putea prezenta situația adusă la zi. Deci, încă o dată, din punctul nostru de vedere este important să aibă unde să voteze oamenii, nu e nici o restricție din punctul nostru de vedere, dimpotrivă suntem interesați ca oamenii să meargă la referendum și să își exprime voința.
MAE: Vom suplimenta numărul de secţii de votare, la solicitarea asociaţiilor din străinătate
Jurnalist : Câte secții de votare sunt în momentul de față prevăzute în Germania raportate la numărul de români existenți în această țară și aceeași întrebare și pentru Spania?
Andrei Marga : Dacă îmi dați voie să caut hârtia cu toate datele, sigur, noi avem totalul locurilor. Pot să vă dau atunci pe țări, sigur avem situație dacă vreți, votării din 2007 până în 2009.
Jurnalist :Președintele spunea astăzi că în Spania sunt 9 secții, în timp ce în Afghanistan sunt 8.
Andrei Marga : Afghanistanul pune-ți-l deoparte. Traian Băsescu știe la fel de bine că sunt maxim 1400 de soldați dar știe bine că ei sunt dispersați, încât să îl pui pe un soldat să meargă dintr-un punct în altul implică riscuri militare, să nu folosesc alt termen. El știe foarte bine, nu știu de ce lansează astfel de petarde, e o simplă petardă.
M-ați întrebat de Spania, deci Afghanistanul iese din discuție cu acest argument, Madrid 1, Madrid 2, Bilbao, Ciudad, Barcelona, Santiago de Compostela, Zaragoza, Sevilia, Castellon 1, Castellon 2, Valencia. Acestea sunt legate de locațiile noastre dar repet, dacă acolo începând cu ziua de ieri când s-a dat această instrucțiune, continuând cu ziua de astăzi și mâine și luni se constată că vin mai mulți atunci se face votarea și în noi locații.
Jurnalist : Față de alegerile precedente ați redus numărul de secții de votare?
Andrei Marga : Nu s-a redus. Mulțumesc pentru întrebare. Evident că se iau niște măsuri de precauție ca să se evite fraudarea. Știți bine lunga discuție în legătură cu ce a fost la ultimele alegeri în străinătate. Toți știm aceasta. E normal să se ia măsuri, și atunci măsurile se iau în funcție de aceasta. Mergem de la început cu locațiile ambasadelor, consulatelor și alte locații aparținând statului român iar dacă este nevoie aducem și altele. Evident că efectivul de consulate și ambasade este mai redus decât totalul, dar totalul acesta este în mișcare, în funcție de nevoi. Nimeni nu a redus, nu este interesul USL-ului sa reducă șansa de votare, nici vorba. Este o problemă fals pusă și nici nu mai vreau să o comentez.
Jurnalist : Când se pot deschide aceste noi secții, dacă este nevoie?
Andrei Marga : Am spus că până marți se stabilesc și atunci se procedează la deschidere.
Jurnalist: Ați mai precizat că dacă este necesar deschiderea de noi secții, cine poate cere deschiderea acestora, cine trebuie să facă această cerere din partea comunității?
Andrei Marga: Comunitățile evident că dacă cel care la fața locului consulul general constată el ne face o propunere de asemenea, evident că ambasadorul poate să facă dar am lăsat în seama comunităților, pentru că aceste comunități votează și este normal ca voința lor să prevaleze.
Jurnalist: Ce număr de români vi s-a comunicat?
Andrei Marga: Numărul este mai mare , acum vreau sa vă spun un lucru, asta am discutat și cu ministerul de interne, să nu credeți că se poate stabili cu exactitate nici milimetrică . Oficial vă spun imediat, trebuie să admitem că mai merg rude în vizită, cum le contabilizez rudele aflate în vizită? Doi : nu excludem să fie undeva și oameni care lucrează la negru care se feresc să se identifice. Trei: nu excludem să fie mutații dintr-o localitate în alta este o mobilitate care nu îți permite să aibă aceste dimensiuni, evident că și cei din Ministerul de Interne și ei au spus că este imposibil să stabilești harta acestor mobilități. Ceea ce noi putem face este să extrapolăm ceea ce s-a întâmplat la ultimele alegeri. La ultimele alegeri au fost 140 de mii de votanți în străinătate, putem extrapola și să vă zic la al doilea tur al prezidențialelor, la primul tur al prezidențialelor au fost aproximativ 90 de mii.
În Afghanistan, mai multe secţii de votare decât în Italia
Jurnalist: Câți votanți au fost pe fiecare secție, în fiecare oraș?
Andrei Marga : Votanți care au fost, câți vor veni vom vedea acuma, deci nu este elector ci votanți. Deci numai puțin, încă odată listele acestea sunt mai mari sau mici pentru că se mișcă oamenii, atenție noi putem să vă dăm datele votanților, dumneavoastră ați spus votant, votant înseamnă cel care a mers și a votat.
Jurnalist: Deci dumneavoastră aveţi o situaţie pe anul trecut?
Andrei Marga: Sigur că există dar încă odată una e situaţia oficială și alta este votantul. Da, să luam așa, în zona Madrid 1 sunt 1562 , Madrid 2 1466, Bilbao sunt daţi 757, Barcelona 1471, Zaragoza 2329 și pot să vă dau dar încă odată aceste cifre sunt supuse mişcării.
Jurnalist: Probabil?
Andrei Marga: Deci încă odată acestea sunt cifre care sunt de pildă în zona Zaragoza că ei sunt apoi răspândiți pe tot teritoriul este clară, Spania părerea mea este că sunt până la un milion ca populație. Pot să vă dau toate orașele: Castellon, cer voie să mă uit, Castellon sunt dați 1798. Bine acuma încă odată înregistrarea lor nu este simplă și repet aceștia sunt înregistrați acolo. Dacă cum să zic între timp se mișcă dintr-un loc în altul dacă între timp din România mai pleacă dacă de acolo mai pleacă, dinamica nu se poate prinde ușor .
AICI LISTA INTEGRALĂ a secţiilor de votare din străinătate.
Jurnalist: Pentru restul de până la o mie de români ce oferim?
Andrei Marga: Oferim alte locații…
Jurnalist: Dar dacă nu cer?
Andrei Marga : Păi dacă vor cere, păi altfel nu ai cum dacă nu cer. Ei vor cere și dacă după analiza pe care o vor face consulatul din Castellon rezultă că mai trebuie suplimentate locațiile. Deci ca să fie foarte clar, efectivul și distribuția locaților se adaptează la nevoile populației de acolo. Aceasta este opțiunea politică care contează.
(…)
Jurnalist: Cum rămâne cu numărul de votanți?
Andrei Marga: Da cu cifrele se va mai discuta încă pe măsură ce se colectează de asta v-am spus ele sunt. Deci încă odată sunt mici pentru că ele sunt în acea regiune, discutând foarte detaliat dacă vreți este clar că aici sunt oameni care stau la 300 km de locul respectiv, pentru ei deplasarea. Doamne ferește dacă este si șomer este anevoioasă din motive pe care le putem bănui. Ce este de făcut, sigur, încă odată ținta noastră este sa apropiem cât se poate de mult locațiile de oameni. Vă puteți da seama interesul USL-ului este să vină oamenii la vot, interesul obiectiv ca să formulez cât se poate de simplu.