Daniel Silas (29 de ani) din Bistriţa se mândreşte că în UK este printre primii care oferă servicii de placat în aur şi platină de foarte bună calitate. Printre clienţii lui se numără magazine renumite din Londra, plus clienţi din ţările arabe.Sunt stabilit aici acum, în Londra, sunt căsătorit de doi ani, iar sotia mea este britanică.
„De când sunt în Marea Britanie am căutat să fac ceea ce-mi place. Afacerea pe care o am aici am dezvoltat-o în timp cu multă răbdare şi muncă. Am reuşit să-mi fac legături în mai multe zone comerciale de mare interes din Londra. Noi vrem să oferim ceva deosebit pentru cei care vor să fie mai deosebiţi. În UK, suntem mândri să fim printre primii care oferă servicii de placat aur, platină, argint, nichel, crom şi cupru de foarte bună calitate. Printre clienţii noştri se numără magazine renumite de pe Edgware Road, Knightsbridge sau Berkeley Square în Londra, plus clienţi din ţările arabe sau diferiţi clienţi din întreaga lume şi asta pentru că serviciile mele sunt de înaltă calitate.»
Poţi placa orice cu aceste metale?
«Prin site-ul pe care-l administrez şi deţin, www.bgold.co.uk, ofer servicii de placare în aur şi alte metale începând de la telefoane mobile, până la orice îşi poate imagina cineva. Ca să vă dau câteva exemple, am placat în aur sau platină embleme de maşini de lux, Bentley, Rolls Royce, Aston Martin, am „imortalizat” primii papuci purtaţi de copiii clienţilor noştri sau chiar pantofi de mirese. Acum, lumea e înnebunita să-şi placheze în aur iPhone 4 pe care noi îl placăm complet oferind clienţilor şansa de a avea un telefon de lux.»
Care a fost cea mai ciudată cerere venită din partea unui client?
«O tipă mă întrebase dacă pot placa în aur manichiura. Fireşte că nu…»
Cât este de greu ceea ce faci?
«Sunt un spirit întreprinzător, pentru mine ar fi greu să fac ce nu-mi place. Fireşte că este mult volum şi timp alocat muncii plus multe detalii de care trebuie să am grijă. Dar dacă îţi place ceea ce faci, nimic nu este greu sau prea greu.»
„Am emigrat din cauza birocraţiei şi corupţiei”
De ce ai plecat din România? De ce nu ai încercat să deschizi o afacere asemănătoare şi în ţară?
«Am avut afaceri şi în România. Am deţinut un magazin de telefoane mobile şi accesorii, o cafenea, un birou de copiat acte şi am fost francizor al revistei ‘Zilei si Nopti”, am încercat ce mi s-a potrivit şi ce s-a putut, însă din cauza sistemului birocratic, al corupţiei şi al mentalităţii am hotărât să emigrez. Prin urmare am plecat 100% din cauza sistemului şi al corupţie. Sunt stabilit aici acum, în Londra, sunt căsătorit de doi ani, iar sotia mea este britanică. Îmi aduc şi acum aminte de prima impresie pe care am avut-o când am ajuns în UK şi anume că toate casele sunt la fel. Mă întrebam mereu dacă deseară am să nimeresc la vecini… Acum mă simt ca acasă.»
Ţi-e dor vreodată de România?
«Cât timp sunt aici în UK îmi este dor mereu de România, mai ales de aerul de la ţară, de munţii nostri, dar când ajung şi văd „mizeria intelectuală” – mă refer la cei de la guvernare – îmi doresc să plec din nou. România este o ţară frumoasă… mai ales în fotografii. Dacă o merităm sau nu, numai bunul Dumnezeu ştie, dar eu zic că da, din moment ce ne-am născut pe pământ românesc.
Cumva nădăjduiesc că toate au sens. Dragostea pentru ţară a rămas şi va dăinui mereu. Cultura şi tradiţia românească sunt extraordinar de valoroase. Dar cumva uităm asta şi tindem să împrumutăm valori. Ba mai mult, ne ruşinăm în Occident că suntem români, poate pentru că avem o toleranţă crescută la retardul politic şi la a fi călcaţi în picioare. Şi comunismul a existat poate pentru că s-a tolerat. Trebuie să vrem să schimbăm, dar mai ales să acţionăm în acest sens. Şi cred că schimbarea porneşte de la fiecare individ în parte, fără să aşteptăm mai întâi ca alţii să o facă. Părinţii şi o soră sunt în România, încă. Plănuiesc să-i aduc aici în curând.»
De ce îţi este cel mai dor din România?
«De mâncarea românească, de roşia care este roşie, de ceapa care este ceapă, de ‘pita’ proaspăt scoasă din ler de bunica, de mărul care are gust de măr, de adierea vântului, de mirosul de fân uscat de la ţară, de un răsărit undeva pe un vârf de munte, de ciripitul păsărilor în timp ce pescuiesc sau încerc să capturez România în imagini. Fotografia este o mare pasiune a mea (danielsilasphotography.co.uk).»
Avem ce învăţa de la englezi?
«De învăţat de la englezi avem enorm de multe… curaj, pragmatism, eficienţă, inteligenţă, gândirea în valori mari, sunt foarte multe lucruri. Dacă am şti să împrumutăm şi lucrul bine făcut de la ei, am trăi în România mult mai bine. Toţi pleacă din acelasi motiv din care am plecat şi eu: un sistem românesc eşuat. Tu de ce ai plecat?»
Oana Grigore
Ziarul Romanesc- Londra
www.bgold.co.uk – www.danielsilasphotography.co.uk