in

Cum să eviţi ţepele la munca în străinătate

Multe dintre firmele care intermediază angajarea în străinătate a muncitorilor români le percep acestora diverse taxe care nu sunt legale.

“Singura taxă legală care se poate percepe aplicanţilor la joburile în străinătate este, conform Legii 156/2000, taxa de mediere. Însă şi aceasta se poate percepe doar atâta timp cât agenţia nu percepe aceeaşi taxă şi de la angajatorul străin”, atenţionează consultanţii portalului de joburi Tjobs.ro.

Agenţiile de intermediere nu au voie să perceapă taxe pentru o simplă înscriere în baza de date, spun consultanţii. Ce mai trebuie să ştii este că nu există alte comisioane, nu se pot face reţineri din salariu şi nu se pot percepe garanţii de la solicitanţi. De asemenea, agenţiile pot fi verificate de instituţiile statului, iar dacă au semnat un contract de mediere cu un aplicant, au obligaţia să prezinte la control şi un contract încheiat cu angajatorul din străinătate.

Conform procedurilor legale, agenţiile trebuie să aibă în original sau în copie mai multe acte ale aplicantului: act de identitate, paşaport, carnetul de muncă, certificatul de cazier judiciar, certificatul de sănătate. Nu poţi să semnezi un contract de mediere cu o agenţie fără să ţi se ceară aceste documente.

Potrivit consultanţilor Tjobs, singurele costuri suplimentare care mai pot fi percepute aplicantului selectat pentru angajare sunt cele legate de traducerile documentelor, pentru rezervă rile biletelor de transport sau pentru rezervarea cazării. “Atenţie, însă, aplicanţii trebuie să verifice dacă ele sunt specificate undeva în contract. Altfel, dacă nu sunt trecute în contractul încheiat între aplicant şi agenţie, ele nu sunt legale”, spun aceştia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă amăgită: a dat “vrabia” din Italia pe “cioara” din America

Alocaţii de 10 ori mai mari pentru copiii stranierilor