Un sat de romi din România s-a mutat, în bună parte, în cartierul berlinez Neukölln,
Der Spiegel relevă că 700 de romi ai comunităţii creştine penticostale din satul Fântânele, situat la aproximativ 35 de km de Bucureşti, trăiesc deja în Berlin. Cam 500 dintre aceştia s-au instalat într-un complex de locuinţe din Harzer Strasse. La această adresă din cartierul berlinez cu cea mai mare pondere de străini, pe o suprafaţă de 7500 de metri pătraţi, s-a constituit un al doilea sat Fântânele.
În Biserica Penticostală din Fântânele, România, cei rămaşi încă acasă se roagă pentru familiile lor din Germania şi pentru cancelara Angela Merkel, mai scrie Der Spiegel. "Angela, eşti mama Europei, te iubim", spune cu entuziasm unul dintre săteni, pentru că Merkel îi primeşte pe romi în Germania, spre deosebire de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care îi expulzează.
Locuitorii din Fântânele speră să ducă o viaţă mai bună în "paradis", cum numesc cartierul berlinez Neukölln, de altfel cel mai sărac din întreaga Germanie, după cum subliniază autorul articolului cu titlul semnificativ "Paradisul Neukölln".
Publicaţia germană dezvăluie şi cum a început totul. Un tânăr german, Volker P., originar din Saxonia, astăzi în vârstă de 35 de ani, a sosit la Berlin în căutare de lucru. Până la urmă a ajuns să trăiască din ajutorul social, aşa-numitul Hartz IV. La Berlin a cunoscut un bărbat din Fântânele şi, vizitând satul, s-a îndrăgostit de sora acestuia, pe care a luat-o de nevastă.
După aceea au început să sosească la Berlin, rând pe rând, rude ale soţiei – părinţi, fraţi, surori, cumnaţi, veri şi verişoare – dar şi vecini sau prieteni din Fântânele.
Volker P. cunoştea legislaţia în vigoare şi i-a ajutat pe noii veniţi. Pentru a putea obţine drept de şedere permanent, aceştia şi-au deschis o afacere. Şi pentru că banii nu ajungeau pentru traiul zilnic, a intervenit statul social german. Hartz IV şi alocaţia pentru copii, deloc nesemnificativă dacă ne gândim că mulţi dintre noii veniţi au 10 copii sau mai mulţi, le oferă un trai mai bun decât aveau în România, deşi, aminteşte Der Spiegel, unii duc dorul animalelor pe care le creşteau la Fântânele sau a grădinilor din jurul casei.
Totuşi, povestirile celor sosiţi în Germania îi determină şi pe cei rămaşi acasă să-şi facă bagajele şi să pornească la drum pentru a ajunge şi ei în "paradis". Din 2007, de la aderarea României la UE, şi până astăzi, mai arată Der Spiegel, numărul cetăţenilor români stabiliţi în Germnaia aproape s-a dublat.