in

Cu „alba-neagra” la Londra, pe podul Westminster

Westminster Bridge a fost cucerit de români. În acestă zonă este paradisul jucătorilor de albă neagră. Un joc stradal interzis şi în România şi în Marea Britanie. Şi deşi e ilegal, românii îl joacă sub nasul unei lumi întregi. Prin mişcări rapide, captează atenţia a milioane de turişti, pe care îi uşurează de zeci şi sute de lire într-o schemă bazată pe înşelătorie. Romică e din Fieni, Dâmboviţa. A acceptat să explice jurnaliştilor de la Pro TV cum se petrec lucrurile în zonă.

„Pe podul ăsta, în orice zi aţi veni aici, fac pariu pe viaţa mea că veţi găsi 50 de români care «lucrează» aici. E plin de români. Se vorbeşte româneşte. De dimineaţă de la ora 10.00 până după amiază nu e zi să nu găseşti un român pe pod. Un român nu, cel puţin 10, 15, că nu are ce face unul singur aici.”

Ce vrea să spună Romica se vede şi pe camerele de supraveghere ale poliţiei londoneze. Un singur român nu ar putea face bani din albă neagră. În scheme nu e implicat doar jucătorul propriu zis, cel care mânuieşte cele 3 pahare. El are în jur o reţea – un „cuib” – în care unii stau „de şase” să vadă poliţia, alţii joacă de faţadă şi câştigă pentru a ademeni audienţa să parieze rapid pe piesa câştigătoare.

Iar ultima rotiţă în grupare sunt băieţii iuţi de mână, cei care îi „operează” la buzunare pe turiştii mult prea atenţi să vadă mişcările pieselor pe asfalt. Iar pe pod sunt câte cinci sau şase „cuiburi” în acelaşi timp. Din când în când poliţia face arestări.

„Acasă munceşti pe 10 milioane pe lună”

Poliţiştii britanici îl ridică de obicei pe jucător, fără el, gruparea nu are activitate. Ceilalţi aşteaptă până le vine un nou membru în echipă, căci toţi cei arestaţi sunt înlocuiţi uşor. Cei care stau de pază trimit semnale la cea mai mică suspiciune. Chiar şi când văd camera de filmare.

„Mai bine e la Londra ca la Bucureşti. E un trai mai bun, am două mii pe lună şi e un trai mai bun. Acasă munceşti pe 10 milioane pe lună şi nu ai ce să faci”, mai spune pentru Ştirile Pro TV un alt bărbatul implicat în schemă.

Dacă îi întrebi, toţi muncesc în alte locuri şi pe pod se plimbă doar ca turişti. Un drept pe care poliţia nu îl poate îngrădi.

„Eu sunt mândru de ţara mea şi nu halesc nicio altă ţară. Mă duc de colo colo ca să mai duc câte ceva acasă. Merg acasă cât pot de des, am acasă familie, am tot ce trebuie „, spune un compatriot. Aceşti români spun cu zâmbetul pe buze că sunt toţi în vizorul poliţiştilor şi că se simt persecutaţi, pentru că odată prinşi într-o reţea de albă neagră pe pod, li se iau buletinele. Sunt acuzaţi de comportament antisocial, infracţiune în Marea Britanie, la fel ca cerşetoria, bătăile în public sau prostituţia şi pe durata procesului rămân fără documentul de identitate.

Alţi şarlatani

Marian este un lat român care a plecat din Călăraşi şi este la Londra din 2007. El este fost jucător de albă neagră: „Dacă ne-ar lăsa poliţia, la treabă, aş face mulţi bani. Ajung la 500 sau 600 de lire pe zi. Pe zi. Sunt 30 şi ceva de milioane în banii noştri, româneşti!”.

Marian spune nu vrea să mai aibă de a face cu poliţia şi că s-a cuminţit. Umblă îmbrăcat la costum, cu pantofi de lac şi are un telefon de ultima generaţie, pe care a dat 700 de lire. La rucsac poartă o cască de muncitor în construcţii, ca să nu mai ridice suspiciuni în fata poliţiştilor.

Marian şi-a adus şi soţia şi cumnaţii şi alţi 3 prieteni la Londra. I-a învăţat să cerşească într-un mod anume, încât să nu poată fi acuzaţi de poliţie. Se pictează precum Charlie Chaplin şi după ce fac poze cu turiştii, le cer bani pe ele.

În mod normal cei care se costumează în diverse personaje în zonele turistice dau audiţie într-o comisie de cultură a primăriei. Dacă sunt acceptaţi, primesc un loc special marcat, unde să stea şi să fie fotografiaţi.

Românii care pretind că sunt Charlie Chaplin nu au acceptul autorităţilor. Nu sunt artişti sau actori, dar frecventează aceleaşi artere pietonale. Cu telefonul scump la ureche şi după ce îşi face toate calculele, Marian concluzionează: „Nu am ce să fac în România. Să muncesc pe 8 milioane?”

Londonezii susţin că poliţiştii sunt prea toleranţi cu grupurile de români care fură şi joacă albă neagră într-o metropolă împânzită de cameră de supraveghere şi cu monitorizare video în fiecare colţişor de stradă.

Scotland Yard: Numărul lor e prea mare

„Românii comit ceea ce numim infracţiuni minore, dar sunt în număr mare şi acest comportament antisocial îi afectează pe toţi cei care vin zilnic în Londra”, spune Dan Wilkinson, ofiţer şef Scotland Yard. Acesta este şef de operaţiuni la Scotland Yard şi spune că are poliţişti puţini, raportat la numărul de infracţiuni care au loc în Londra.

„Nu e uşor, dacă legea ar fi mai aspră şi noi i-am putea muta de acolo, am face-o mai des. Dar sunt şi barierele poliţieneşti, noi facem eforturi, dar când vine vorba de probleme financiare, noi luăm o persoană, şi altcineva o înlocuieşte”, continuă ofiţerul.

Tot acesta susţine că metropolă are probleme diverse, de la ameninţări de terorism, la trafic de droguri. Romanii comit în general infracţiuni mai puţin grave, dar sar în ochii tuturor pentru că ei sunt cei mai vocali şi mai vizibili pe străzile Londrei.

Scotland Yard: operaţiune sub acoperire împotriva escrocilor români care au “ocupat” centrul Londrei

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gestiona o adevărată rețea pentru clonare de carduri, arestat la Roma

Ziduri împotriva romilor în Europa. Tot mai multe astfel de construcţii au fost ridicate