Menu
in

Copiii români din străinătate se întorc în ţară, dar NU ŞTIU LIMBA ROMÂNĂ. Se simt străini în propria lor ţară!

Din cauza crizei, mulţi români din străinătate se întorc în România cu toată familia. Copiii care au studiat până acum în şcoli din Italia, Spania sau Grecia, sunt înscrişi în şcolile din ţară, unde însă au o mare problemă: nu ştiu bine limba română. În plus, le este greu să se adapteze la sistemul românesc de învăţământ. Şi-au pierdut prietenii, odată cu mutarea şi nu se simt acasă.

Sunt străini în propia lor ţară! 25% dintre copiii întorşi suferă tulburări de natură psihiatrică. Pentru aceşti copii, România e o ţară străină.

Botosaninews scrie despre copiii din judeţul Botoşani care s-au întors în ţară din Italia, Spania sau Grecia şi întâmpină probleme de adaptare la şcoala românească. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că mulţi au probleme cu vorbirea limbii române. Aproape 30% din numărul copiilor întorşi la studii în ţară întâmpină diverse greutăţi de adaptare, mai ales că unii dintre aceştia, spun reprezentanţii IŞJ Botoşani, nu au învăţat nici măcar o zi în şcolile din România.

Şi în Mehedinţi s-au întors mulţi copii, informează România TV. În ultimii 3 ani, în Mehedinţi, aproape 300 de copii au fost înscrişi la şcoală după ce au revenit în ţară împreună cu părinţii lor. Din cauza crizei care a lovit mai ales Italia şi Spania, românii nu şi-au mai putut găsi de lucru.

Deputatul Ovidiu Raețchi: ”Copiii care se reîntorc, obligați să repete cel puțin o clasă absolvită în afara granițelor țării”

„Numai în acest an şcolar avem 158 de elevi reveniţi în ţară şi intraţi în sistemul de educaţie din Mehedinţi. Se simte o creştere a numărului de elevi care se reîntorc în ţară”, a spus Marian Şuţă, inspector şcolar general IŞJ Mehedinţi. Cei mai mulţi elevi care s-au înscris în sistemul de învăţământ românesc s-au întors din Italia şi Spania.

ProTV a prezentat povestea unui cuplu din Satu Mare. După câţiva ani de muncă în Portugalia, cei doi soţi şi-au luat şi băiatul lângă ei. Copilul a intrat în clasa a 3-a şi a rămas în sistemul portughez de învăţământ 3 ani. Surioara lui s-a născut acolo şi a mers la grădiniţă, apoi în clasa întâi.

Din cauza crizei însă, părinţii au fost nevoiţi să revină în ţară, spre nemulţumirea copiiilor. Cei mici gândesc în altă limbă şi la şcoală se adaptează foarte greu.

Doar la Satu Mare peste 100 de copii au revenit acasă după ce au stat mulţi ani cu părinţii în străinătate. Despre greutăţile întâlnite la şcoală vorbeşte Ileana Sima, mama lui Sebastian:

Lui i-a fost foarte greu la română, cu gramatica. Foarte greu.Are nevoie de ore suplimentare ca să poată trece clasă, să nu mai repete încă un an. Îmi reproşează că acolo era mai bine, că şcolile sunt altfel că îi plăcea mai mult acolo”, spune Ileana Sima.

Un reportaj ProTV vorbeşte despre Alexandra, o fetiţă de 10 ani, care a stat doi ani cu părinţii într-o lovcalitate de lângă Florenţa. Pentru ea, întoarcerea acasă a fost la fel de şocantă ca şi plecarea în Italia. Trebuie să se obişnuiască din nou cu noua şcoală, noii colegi, nouă viaţă.

Nu i-a plăcut când a fost dusă în străinătate, nu-i place nici acum că s-a întors. E unul din cei 27.000 de copii care au trăit în Italia sau în Spania, şi pe care în ultimii cinci ani criză economică i-a readus în ţara cu părinţii lor. Copiii trebuie să se adapteze la o nouă viaţă. Studiile arată că mai mult de un sfert dintre ei eşuează.

Un studiu al Asociaţiei Alternative Sociale făcut pe copii reîntorşi din Italia sau Spania spune că 6.000 de copii au probleme de readaptare de natură psihologică şi emoţională care vor afecta dezvoltarea lor ulterioară, iar estimările arată că numărul va creşte cu 1.000 în fiecare an.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version