in

Copiii imigranţilor se întorc în ţară şi au probleme la şcoală

Peste 21.000 de copii s-au întors în ultimii patru ani din Italia şi Spania în şcolile din România, aproximativ o treime dintre ei având dificultăţi de readaptare şi probleme psihologice şi emoţionale, potrivit unui studiu care a fost prezentat vineri, 9 noiembrie, de Asociaţia Alternative Sociale.

Astfel, studiul arată că un număr de 21.325 copii care au revenit din Italia şi Spania au solicitat în perioada ianuarie 2008 – mai 2012 echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional românesc.

Cei mai mulţi dintre acetia au fost din judeţele Bacău (1.118), Neamţ (973), Iaşi (943) si Galaţi (913). Un vârf al remigraţiei a fost atins în anul 2009, atunci când peste 7.000 de copii au solicitat echivalarea studiilor pentru reînmatricularea în sistemul educaţional românesc.

Potrivit estimărilor autorilor studiului, numărul copiilor care revin în ţara din Spania şi Italia reprezinta doua treimi din totalul celor care remigrează.

Cercetarea sociologica realizată in cadrul studiului a arătat ca aproximativ 10% dintre copiii reintorsi in România recunosc explicit ca au probleme de readaptare şi reintegrare social. Restul copiilor investigati consideră că s-au învăţat din nou cu spaţiul social, şcolar şi cultural românesc.

Pentru majoritatea copiilor starea afectivă generală consecutivă remigratiei este una preponderant pozitiva. Totuşi, pentru 16-17% dintre copiii care au luat parte la studiu readaptarea este asociată cu stări negative moderate sau accentuate precum ruşine, tristeţe, teamă, sentiment de abandon, furie, recunoscute ca atare de aceştia.

Totodată, studiul arată că intre 20 şi 30% dintre copiii care revin în România prezintă un risc semnificativ sau major de a dezvoltă o anumită tulburare specifică din sfera prosocială: dificultăţi emoţionale, comportamentale, de atenţie sau relaţionale.

Printre efectele pozitive ale remigraţiei asupra copiilor constau în cunoaşterea unei limbi străine, precum şi în faptul ca aceştia sunt familiarizaţi cu un alt stil de viata, deşi sunt nostalgici dupa acesta. Totodată, copiii au fost apreciati in străinătate pentru performanţele şi bagajul lor de cunoştinţe şcolare.

În ceea ce priveşte efectele negative, studiul arată că aceşti copii au un grad de anxietate mediu sau ridicat, sunt temători, ezitanti in relaţiile cu adulţii, dar si cu cei de o vârstă apropiatp.

La cercetarea sociologică inclusă în studiu au participat 245 copii din şase judeţe: Vrancea, Vaslui, Buzau, Dolj, Arad si Cluj.

Pe baza studiului, Asociaţia Alternative Sociale va realiza până în luna decembrie o metodologie de asistenţă a copiilor care revin în ţară.

Studiul „Remigraţia copiilor români” este realizat de Asociaţia Alternative Sociale din Iaşi, cu sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetarii, Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Afacerilor Externe.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cristi Minculescu revine pe scenă cu noua sa formaţie

Becali, candidatură „în slujba crucii”: Voi ţipa la nedreptate aşa cum ţipa Ioan Botezătorul la păcat