Menu
in

Consulul general Eugen Șerbănescu, Bologna: ”Votați prin corespondență, pe cheltuiala statului român”

În perspectiva alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului, la 1 aprilie se deschide Registrul electoral, care este un sistem informatic național de înregistrare a datelor de identificare a cetățenilor români cu drept de vot și arondare a acestora la secțiile de votare. Pe această temă, ne-am adresat cu câteva întrebări lămuritoare consulului general la Bologna, dr. Eugen Șerbănescu.

– Domnule consul general, la ce folosește să te înscrii în Registrul electoral?

– Se pot înscrie cetățenii români cu drept de vot care au domiciliul sau reședința legal stabilite în Italia. Înscrierea în Registrul electoral îți oferă două alternative de vot echivalente: a) votul prin corespondență, care se desfășoară prin poștă, pe cheltuiala statului român; b) votul direct, exercitat prin deplasare personală la secția de votare la care vei fi arondat tocmai ca urmare a înscrierii.

– Pentru a te înscrie în Registru, trebuie să te deplasezi la Consulat?

– Nu e necesar. Se poate și prin poștă. Trimiți un plic la unul din cele cinci consulate sau la secția consulară de la Roma cu o cerere tip – care se poate descărca de pe site-ul www.roaep.ro al Autorității Electorale Permanente (AEP) sau de pe site-ul www.mae.ro, secțiunea Alegeri parlamentare 2016 al Ministerului Afacerilor Externe (MAE). La această cerere, se atașează (în cazul cetățenilor români cu domiciliul în Italia) o copie a pașaportului cu menționarea statului de domiciliu sau se atașează (în cazul cetățenilor români cu reședința în Italia sau în altă țară decît România) o copie a actului de identitate românesc și o copie a documentului care dovedește dreptul de ședere, eliberat de autoritățile italiene (carte de identitate pentru cetăţenii străini; atestat de şedere / de înscriere în registrul populaţiei; certificat de rezidenţă emis de primăria locală; certificat privind componența familiei – dacă pe acesta este înscrisă reședința titularilor; certificatul cumulativ privind reședința și alte drepturi; permisul de şedere). În cerere, faci opțiunea: vot prin corespondență sau vot la secția de votare (nu amândouă !). Astfel ești înscris în Registrul electoral. Vei vota în modalitatea aleasă.

– Dacă nu te înscrii în Registrul electoral, nu mai poți să votezi?

– Poți să votezi – aceasta fiind a treia alternativă de votare – doar la sediul Consulatelor și al Secției consulare de la Roma, precum și la sediul institutelor culturale. Asta înseamnă – ca să iau aria noastră de competență consulară – să vii, în ziua votării, de ex. de la Ancona până la Bologna (dus-întors aprox. 450 km.). Bineînțeles, trebuie să prezinți aceleași acte doveditoare ca și cele necesare înscrierii în Registru.

– De ce așa departe? Nu se putea accepta o secție de vot eventual mai apropiată de casa omului.

– Așa prevede Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. Nu uitați că vorbim acum de a treia alternativă de vot. Vi le-am prezentat pe celelalte două… Am dori să nu se facă niciun fel de confuzie asupra responsabilităților pe această temă. Într-un proces electoral, există responsabilitatea organizatorilor, dar și responsabilitatea votanților. Alegerea modalității de vot este responsabilitatea votantului. Experiența alegerilor din 2014 ne-a arătat că o secție de votare are o capacitate limitată de procesare. Noi, la Bologna, unde nimeni nu a rămas pe dinafară, am reușit să procesăm 2.800 de votanți. Dacă faceți raportul față de intervalul total de timp în care s-a votat, rezultă că s-a introdus un vot la fiecare 20 de secunde… Anul acesta, la procedura de înregistrare din fața urnei se adaugă și verificarea fiecărui votant în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului multiplu, ceea ce evident va mări timpul necesar unui votant. Rezultă că numărul care poate fi procesat va scădea, va fi sub 2.000.

– Și ce se va întâmpla dacă, în ziua votării, apar la sediul consulatului să spunem 2.500 de alegători?

– Sunt alegători care au ales să nu se înscrie în Registrul electoral. Ca urmare, o parte dintre ei riscă să nu aibă timp să voteze în intervalul legal, care este 7:00 – 21:00. De aceea facem apel la toți conaționalii noștri care doresc să voteze: Înscrieți-vă în registrul electoral și alegeți să votați prin corespondență, modalitate nouă, reglementată de Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență. Votul prin corespondență este egal, secret, direct și liber exprimat, ca și votul direct la urnă. Evitați astfel cozile și dezagramentele deplasării. Sau – în cererea de înscriere – puteți să alegeți votul direct și atunci veți fi arondați celei mai apropiate secții de votare. Consultați Ghidul alegătorului român din străinătate pe site-ul AEP și MAE.

– Ce se întâmplă cu românii care nu au acte valabile de domiciliu/reședință în Italia?

– Potrivit prevederilor legii, aceștia nu vor putea vota în Italia – evident prin niciuna din cele trei modalități prezentate.

– Dar românii cu domiciliul/reședința în alte țări care, în ziua votului, se află în Italia?

– Dacă, înscriindu-se în Registru a ales opțiunea vot la secțiile de votare, atunci nu poate vota decât la secția la care a fost arondat. Dacă nu s-a înscris în Registru, atunci poate vota în Italia, pe liste suplimentare, la sediile Consulatelor, a Secției consulare de la Roma sau la institutele culturale, prezentând documentele care îi atestă identitatea și statutul de domiciliu sau rezidență.

– Pentru câte mandate de parlamentari votează românii din Italia?

– Toți românii cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în străinătate votează pentru 2 mandate de senator și 4 mandate de deputat.

– Credeți că grosul românilor cunosc noile oportunități dar și noile restricții de votare?

– De exemplu, cu cât citesc mai mulți ziarul dvs. de astăzi, cu atât mai mulți vor afla. Pe de altă parte, noi am pornit acțiunile de informare încă din luna ianuarie. Se pot accesa site-urile consulatelor, al AEP și al MAE, pentru a afla, pe larg, prevederile legilor mai-sus menționate. Avem acțiuni de popularizare a noilor condiții de vot, inclusiv prin programele noastre de colaborare cu comunitățile bisericești. Începând din 1 aprilie, la C.G. Bologna, înmânăm fiecărui petent, la ghișeu, un set de instrucțiuni și un formular de cerere de înscriere în Registrul electoral. Toate consulatele desfășoară acțiuni susținute de informare. Nimeni din comunitățile de români nu va putea spune că n-a știut, că n-a fost informat sau că n-are de unde să se informeze singur. Rămâne desigur liberul arbitru al fiecăruia dacă dorește și cum dorește să voteze.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version