Menu
in

Congresul diasporei, bătaie de joc sau indiferenţă totală?

Congresul Românilor de Pretutindeni, bătaie de joc sau indiferenţă totală faţă de subiectul numărul unu al diasporei în acest început de an? Cam aşa s-ar denumi atitudinea parlamentarilor şi a Departamentului Românilor de Pretutindeni care, în ciuda faptului că au anunţat data de 25 martie 2016 ca dată a Congresului, aceştia nu mai pomenesc nimic despre acest subiect.

Termenele limită pentru adunarea de semnături şi trimiterea lor către un fantomatic secretariat deja au ajuns aproape la final. În teorie, data de 10 februarie reprezintă ultima zi când se mai pot aduna semnături, după această dată urmând a se afişa tabelele cu participanţii.

Sigur, scuza oricărui politician sau funcționar care ar fi întrebat despre Congres, ar fi că nu a venit nicio decizie de la Camera Deputaților. Nu este scuzabilă însă delăsarea și punerea totală sub tăcere a acestui subiect. Să nu uităm că ne aflăm în cel de-al nouălea an de amânare a Congresului Diasporei iar numai anul trecut au fost organizate zeci de întâlniri pe acest subiect, întâlniri organizate de către asociații românești din Italia.


Dacă e să citim ultima metodologie, aprobată de Comisiile de specialitate din cadrul celor două camere ale Parlamentului, agreată de DRP, precum şi adresele către Biroul Camerei Deputaţilor, observăm că se specifica suma alocată, 300.000 de euro, şi mai aflăm că vor putea participa un număr de 300 de persoane, care vor trebui să îndeplinească următoarele condiţii:
• Un CV în format Europass,

• Actul de rezidenţă/domiciliu atestând rezidenţa în aria de jurisdicţie pentru care se depune candidatura (copie),

Lista de susţinători, în număr de minim 500,

• Două declaraţii pe propria răspundere.


Să urmărim ultimele date care apar pe site-ul Camerei Deputaţilor:

În data de 13 octombrie 2015, Comisiile au dezbătut Metodologia privind organizarea alegerii delegaţilor la Congresul Românilor de Pretutindeni, document transmis în urma dezbaterii publice, de către DRP. S-a hotărât aprobarea metodologiei cu majoritate de voturi. De asemenea, membrii celor două comisii au propus ca data de 25 martie 2016 să fie convocat Congresul Românilor de pretutindeni.

În data de 11 noiembrie, Comisiile Românilor de Pretutindeni au trimis o adresă către secretariatul general al Camerei Deputaţilor în care este specificată din nou, data de 25 martie şi obligativitatea celor care doresc să participe de a prezenta o listă de minim 500 de susţinători.

De la această dată nimeni nu a mai adus la cunoştinţa românilor din diasporă, nicio informaţie. Tăcerea poate fi tradusă fie printr-o indiferenţă impardonabilă, fie printr-o tăcere complice, condiţiile şi completarea listelor fiind făcută doar de câteva persoane, anunţate pe căi neoficiale ca până pe data de 10 februarie, adică şase săptămâni înaintea datei congresului, să completeze listele. Da, indiferența totală a celor care ar fi trebuit să se ocupe serios poate da naștere la tot felul de interpretări.

Recapituland datele, dacă data a rămas cea promisă şi propusă de Comisii şi DRP, 25 martie 2016, listele cu participanţi trebuie prezentate cu şase săptămâni înainte, adică 10/12 februarie, lucru aproape imposibil de făcut, nimeni neştiind oficial că trebuie să trimită listele cu susţinători. Nu se ştie nimic despre secretariatul care dirijează pregătirile şi nici alte informaţii necesare.

Riscul de a nu se organiza nici în acest an Congresul este foarte mare, deoarece legea prevede că nu poate avea loc în perioada ultimelor şase luni înaintea alegerilor parlamentare, care sunt prevăzute a se desfăsura la sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie. Teoretic, dând şase luni înapoi, ajungem la sfârsitul lunii mai…şi nimeni nu spune nimic.


 Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version