in

Conferinţa „Diasporei Progresiste” la Atena

Sâmbătă, 3 noiembrie, a avut loc prima conferinţă a organizaţiei “Diaspora Progresistă – ROSA”, intitulată “Diaspora Românească – Valoare Adaugată a României”.

La eveniment au participat români din Grecia, Belgia, Germania, Italia, România. Invitaţi speciali au fost Ioannis Maronitis reprezentand Clubul Unesco, Piraeus şi Florin Pârvu, consul la Ambasada Română din Atena. Programul zilei a constat în prezentări, discursuri şi dezbateri centrate pe problemele cu care se confruntă cetăţenii români din diaspora.

S-a mai discutat despre atragerea fondurilor europene şi creşterea forţei societăţ ii civile, în vederea progresului. Agenda 2013 a Diasporei Progresiste (www.diasporaprogresista.eu) a fost supusă dezbaterii şi adoptată.

Printre cele mai importante activităţi propuse pe anul 2013 se numără demararea unui mecanism de asistenţă gratuită a asociaţiilor şi fundaţiilor româneşti din străinătate şi din România, în vederea atragerii de fonduri; promovarea Echilibrului de Gen; constituirea unei reţele caritabile pentru ajutorarea grupurilor vulnerabile din România; întărirea dialogului dintre societatea civilă şi autorităţile române şi la nivel european; metode de întărire a coeziunii etnice a românilor aflaţi pe teritorii străine etc.

Participanţii la conferinţa din 3 noiembrie au propus şi adoptat Declaraţia de la Atena a Diasporei. Iată câteva fragmente: “Binele tuturor românilor poate fi apărat prin dezvoltarea unor eforturi de bună credinţă, voluntare şi creative ale românilor din străinătate, direct proporţionale cu nevoile reale ale oamenilor.

Contribuţia voluntară a cetăţenilor români din străinătate este indispensabilă pentru impunerea de Bune Practici în România, ţară aflată în plin proces de degradare, la toate nivelurile, afectând negativ vieţile românilor, punând în pericol siguranţa naţională şi buna dezvoltare a noilor generaţii de români. (…) Îmbunătăţirea coeziunii sociale a românilor din străinătate presupune şi eliminarea raporturilor distructive dintre diasporă şi ţară. Diaspora Progresistă îşi păstrează deschiderea către dialogul cu România, cu oameni angajaţi la fel ca noi, în vederea progresului naţiunii. Relaţia diasporei cu autorităţile române trebuie să se bazeze pe dialog şi pe respect reciproc, nu pe manipulare în masă, doar în scopuri electorale.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Andreea Marin şi Mihaela Rădulescu, executate silit pentru datorii

Badantele românce îşi pierd imaginea