Menu
in

Cele 8 reguli de aur pentru a-ţi găsi o slujbă în străinătate

Ai rămas fără loc de muncă şi nu ţi-ai mai găsit altul în România, oricât de mult ai căutat? Sau vrei, pur şi simplu, să pleci în străinătate, pentru un job mai bun şi pentru un salariu mai mare? Ai o profesie căutată în ţările europene şi mai ai şi experienţă? La o simplă căutare pe internet găseşti tot felul de site-uri care îţi promit locuri de muncă sigure şi salarii cum nu ai visat să ai vreodată. Pentru a fi sigur că faci alegerea corectă trebuie să fii atent la câteva lucruri şi să respecţi câţiva paşi, pentru a nu te trezi că rămâi şi fără job şi fără bani într-o ţară străină.

1-      Înainte să te hotărăşti asupra unui job, caută detalii despre firma de recrutare sau despre angajator

Mirajul unor joburi în străinătate şi câştigurile de câteva ori mai mari ca în ţară îi fac pe tot mai mulţi dintre români să-şi caute un loc de muncă în ţări din Europa sau din alte colţuri ale lumii. Iar firmele de recrutare şi de intermediere a angajărilor în străinătate vin cu oferte care mai de care mai tentante, atât ca salarii, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de muncă. Din păcate, unele dintre aceste oferte incredibil de bune se dovedesc a fi nişte păcăleli de care, din nefericire, cei implicaţi îşi dau seama prea târziu. Autorităţile atrag atenţia asupra câtorva paşi simpli pe care trebuie să-i parcurgeţi în alegerea unei firme prin care să vă găsiţi un loc de muncă în străinătate.

2-      Cazarea

In primul rând, încercaţi să vă daţi seama cât de serioasă este oferta de angajare, analizând condiţiile de munca şi salariul care vi se oferă. Să nu uităm că şi celelalte ţări europene au trecut prin criză, aşa că promisiunea unui salariu la fel de bun ca în urmă cu câţiva ani, sau chiar mai mare, ar trebui să vă ridice nişte semne de întrebare, scrie incont.ro. Oferta trebuie să aibă clar expuse condiţiile de cazare, dacă aceasta este asigurată de angajator sau dacă sunteţi pe cont propriu şi trebuie să vă plătiţi singur chiria.

3-      Asigurarea de sănătate

Un alt aspect important este asigurarea de sănătate, pe care patronii străini trebuie să o ofere. Aceasta este foarte utilă în cazul unor accidente de muncă. Însă, deseori, oferta de angajare ajunge la cei interesat prin intermediul firmelor de recrutare. Seriozitatea acestora poate fi testată prin mai multe căi. În primul rând, compania poate fi verificată la Inspectoratele Teritoriale de Muncă, unde sunt obligate să fie înscrise, potrivit legii 156 din 2000. Dacă firma nu apare în evidenţele autorităţilor, înseamnă că funcţionează ilegal.

4-      Suprataxe

Totodată, unele agenţii de recrutare au introdus, mai nou, numere de telefon cu suprataxă, precum si taxe de procesare a dosarului. O firmă serioasă de intermediere n-ar trebui să perceapa taxe de la cei pe care îi plasează, ci de la angajatori.

5-      Condiţiile de contract

Dacă vi s-a promis un loc de muncă în străinătate, nu plecaţi fără să semnaţi contractul de muncă, ce trebuie redactat şi în limba română. Citiţi cu atenţi documentul, ce trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, programul de lucru, cheltuielile legate de cazare, masă şi transport, zilele libere şi concediu, precum şi salariul. Fiţi atenţi, de asemenea, dacă salariul propus este brut sau net. Dacă apare ca brut în contract, din suma stipulată vor fi oprite impozitele şi contribuţiile la stat. La final, puteţi primi în mână chiar şi jumătate din suma salariul trecut brut în contract.

Contractul de muncă trebuie să conţină şi obligaţiile angajatorului străin faţă de angajat, ofertă exactă de acoperire a asigurării de sănătate, precum şi modalitatea de plată a orelor suplimentare sau a muncii în zilele libere.

6-      Când sesizaţi Inspecţia Muncii

Trebuie reţinut că Inspecţia Muncii poate interveni doar dacă obligatiile din contractele semnate nu sunt respectate. De exemplu, dacă în contract se stipulează plecarea la o anumită dată şi acest lucru nu se întâmplă, clientul poate sesiza Inspecţia Muncii, pentru a verifica respectiva firmă.

7-      Când intervine Poliţia

Dacă solicitanţii unui loc de muncă în străinătate plătesc comisioane pentru care nu primesc în schimb serviciile solicitate, cazul intră sub incidenţă penală şi se încadrează la înşelăciune. în acest caz, angajaţii păgubiţi trebuie să se adreseze poliţiei, care va cerceta respectiva firmă şi o va sancţiona în consecinţă. Dacă aţi ajuns deja în ţara unde aţi ales să munciţi, pentru prevederile încălcate în contractul semnat se aplică legislaţia din statul respectiv şi trebuie să vă adresaţi instituţiilor de acolo.

8-      Reţe europene EURES şi  ANOFM

Pentru ţările din UE sau din Spaţiul Economic European (SEE) este mai simplu, pentru că există reţeaua de joburi online EURES, unde poţi beneficia de asistenţa serviciilor publice de ocupare din România sau din ţara în care vrei să pleci. De asemenea, pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) există o secţiune în care sunt publicate ofertele de la angajatorii din ţări UE, care vor să încadreze în mod special români. Aici sunt publicate, în general, anunţuri pentru lucrători în agricultură, construcţii, hoteluri, dar şi pentru specialişti, cum ar fi medicii sau farmaciştii.

În acelaşi timp, pe site-ul ANOFM sunt publicate şi anunţurile de preselecţie pentru recrutările pe care angajatorii străini le fac personal în România, de unde îşi aleg angajaţii de care au nevoie.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version