Menu
in

Campanie pentru românii care pleacă la muncă în străinătate. «Vrem să prevenim exploatarea sezonierilor»

Ministerul Muncii de la Bucureşti a demarat o camapanie destinată românilor care pleacă la muncă în străinătate, prin care speră să poată preveni unele situaţii neplăcute cu care aceştia s-ar putea confrunta pe piaţa muncii din UE.

Instituţia a elaborat Planul de acţiuni pentru informarea şi protecţia cetăţenilor care migrează în scop lucrativ, punând la dispoziţia acestora informații despre drepturi, contracte sau condiții de muncă, potrivit Agerpres.

„Ţinând cont de experienţa anilor trecuţi, când mulţi cetăţeni români au plecat pe filiere informale să lucreze sezonier în ţări din spaţiul UE, fără a se asigura că vor avea contract de muncă sau că le vor fi asigurate condiţii decente de trai, şi s-au trezit în situaţii de abuz, fără a şti pe cine să contacteze şi fără a şti care le sunt drepturile, având în vedere şi condiţiile speciale create de apariţia pandemiei Covid-19, care au dus la schimbarea condiţiilor de intrare în ţările pe care lucrătorii sezonieri le tranzitează sau în care lucrează, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a demarat în luna martie campania ‘Eşti lucrător în străinătate? Informează-te, lucrează legal şi cunoaşte-ţi drepturile’ şi a elaborat un Plan de acţiuni pentru informarea şi protecţia cetăţenilor care migrează în scop lucrativ.

Ghid pentru românii care vor să se angajeze în Italia, publicat de Ministerul Muncii de la București

Scopul campaniei este de prevenire a muncii fără forme legale şi a exploatării prin muncă a lucrătorilor sezonieri, prin creşterea nivelului de informare înainte de a pleca la muncă în străinătate.

MMPS apreciază că sunt esenţiale măsurile de prevenire a unor situaţii neplăcute cu care s-ar putea confrunta lucrătorii români pe piaţa muncii din statele membre”, notează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, diseminarea informaţiilor de bază către lucrătorii sezonieri, cum ar fi condiţiile de intrare în ţara de destinaţie şi condiţiile de muncă, mai ales cele specifice desfăşurării activităţii în condiţii Covid-19, ori instituţiile care pot sprijini lucrătorii care întâmpină probleme pe teritoriul altei ţări, a devenit cu atât mai necesară în contextul pandemiei Covid-19, care a ridicat noi probleme pentru lucrătorii sezonieri.

Materialele informative au fost publicate atât pe site-ul MMPS, cât și pe site-ul Inspecției Muncii, transmit reprezentanții ministerului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version