in

Belgia, italian „prea sărac”, amenințat cu expulzarea

Vito Sabia se află în Belgia din 1967, unde familia sa s-a mutat de la Potenza, însă după ani de muncă a fost amenințat cu expulzarea pentru că este considerat ”prea sărac” de autoritățile belgiene.

Până la începutul anilor ‘90, după cum relatează Il Fatto Quotidiano, a lucrat ca miner în zona Limburg, o regiune de la granița cu Olanda. Însă pe 14 mai 2014 oficiul imigrație din Bruxelles i-a notificat un mandat de expulzare fiindcă situația sa financiară ar putea deveni o povară în sarcina sistemului belgian de protecție socială. Deși pensia sa este de circa 1.600 de euro net, cu care însă a trebuit să plătească pensia alimentară celor 5 copii născuți de prima soție, de care a divorțat.

Povestea lui Vito, povestește Il Fatto Quotidiano, se împletește cu dinamicile sale familiale. În 2009 s-a recăsătorit cu Andreea, o româncă cu care a avut apoi o fiică, și a decis să se stabilească în România cu ea.

”În august 2014 primesc o foaie de la oficiul de pensii belgian care mă înștiințează că mi-ar fi fost luată pensia”. De fapt, copiii primei soții, deși acum sunt majori, s-au adresat judecătorului de pace belgian pentru a cere ajutor financiar tatălui. ”Astfel am luat mașina și m-am întors la Genk (orașul din Limburg în apropiere de care trăiește Vito) pentru a rezolva situația”.

Până în noiembrie fostul miner a rămas fără bani, fiind ajutat doar de prieteni. Până când a sosot decizia autorităților care îi comunică că din pensia sa au fost luați circa 500 de euro. Astfel, precizează Il Fatto Quotidiano, pensia sa cu greu ajunge la 1.100 de euro. Astfel a devenit „prea sărac”, riscând să fie o povară pentru sistemul de ajutor social. Fostul miner s-a făcut auzit și povestea sa a ajuns în atenția cotidienelor și televiziunilor din Flandra. ”Autoritățile belgiene au admis că a fost vorba de o eroare”, a explicat ambasadorul italian la Bruxelles, Alfredo Bastianelli. Practic l-au considerat pe Sabia un ”nou rezident” după anii petrecuți în România, fiind constrâns astfel să-și demonstreze sursele de venit pentru a putea rămâne în țară.

Cu toate acestea, explică activista Lara Ciabattoni care face parte din platforma antiexpulzări „UE for People”, cazuri precum cel al lui Vito au fost multe în ultimii ani. Aceasta a explicat: ”Se întâmplă celor care poate și-au pierdut locul de muncă, sau celor care îl caută de peste trei luni și pentru moment nu au un venit”. Astfel ieși din protecție socială și devii de fapt cetățean de seria B fără drepturi, deși ești european.


Justiţia belgiană a despărțit o româncă de copilul ei. Judecătorul a decis ca România este o ţară „de mâna a doua”

Italiancă invitată să părăsească Belgia, în discuție subiectul expulzării cetățenilor UE

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Furgonetă cu pradă de la Pescara, oprită la Trieste. Doi români reținuți

Ragusa, lucrători la negru, amenzi de 40.000 de euro