Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) a promovat un proiect de lege prin care românii din diaspora vor fi obligaţi să justifice cu documente sumele trimise în ţară mai mari de 1.000 de euro, riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul care stabileşte ca românii din străinătate să justifice sumele de peste 1.000 euro trimise în ţară face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună.
„Nu cred că România este ultima ţară care nu a transpus acea prevedere europeană şi cred că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când transpunem un act normativ. Nu cred că românii care trimit acasă bani au de-a face cu acte de terorism. Sunt oameni care muncesc în afara ţării noastre pentru a-şi întreţine familia de acasă, copiii, rudele şi trimit cât pot să trimită spre casă pentru nevoile de zi cu zi pe care aceştia le au”, a afirmat Teodorovici, citat de Mediafax.
„Avem nevoie să ştim exact dacă suntem ultimii din Europa care nu am transpus această prevedere europeană, dacă nu, atunci de ce, câţi nu au transpus-o şi pentru ce motive şi dacă este momentul oportun pentru noi să facem acest lucru acum sau mai târziu. Este bun pentru economia mea? Dacă nu, mai discutăm. Eu ca minister de Finanţe şi ca român, pentru că eu nu trebuie să pun piedici banilor care vin din afară României în România. În primul rând, trebuie să las să intre în România banii respectivi pentru că sunt foarte utili. Eu aşa gândesc, prin prisma aceasta economică”, a completat Teodorovici.
Proiectul de lege iniţiat de ONPCSB prevede, la capitolul III – Obligaţii de raportare, Secţiunea 2 – Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune, art. 7 (5), următoarele : „Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro.”
„Art, 7 (7) Raportul pentru tranzacţiile prevazute la alin. (1), (3) şi (5) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacţiei, iar 11 raportul prevăzut la alin. (6) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii declaraţiei conform Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau la ieşirea din Uniune, deţinute de acestea la intrarea sau ieşirea din Uniune, conform unei metodologii aprobată prin ordin al preşedintelui Oficiului”, se arată în proiect.
La capitolul IV – Măsuri de cunoaştere a clientelei, art. 10 (2) se arată: „Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) (fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, inclusiv orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial) sunt obligate să cunoască identitatea entităţilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 de euro”.
Proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor de raportare cu amenzi între 25.000 şi 150.000 lei.
După criticile apărute în presă, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor a modificat pragul de la care intervine controlul.
Astfel, sumele pe care românii vor fi obligaţi să le justifice cu documente atunci când trimit bani în ţară sunt cele care depăşesc pragul de 2.000 de euro, nu 1.000 aşa cum era iniţial.
„În urma unei evaluări efectuate s-a stabilit ca majoritatea sumelor trimise prin sistemele de transfer fonduri se situează în jurul sumei de 1.000 de euro sau echivalent şi pentru a nu creşte în mod artificial volumul raportărilor, s-a agreat faptul ca pragul prevăzut la art.7 alin. 5 din proiectul de lege să fie majorat la 2.000 de euro sau echivalent”, au comunicat oficialii de la spălarea banilor.
Spălare de bani sau spălare de creier? Banii trimiși acasă de diaspora au devenit brusc suspecți