Mii de tineri pleacă din România în căutarea unei vieţi mai bune. Bucureşteanul Robert Gîrjabu, 31 de ani, a ales Danemarca şi după trei săptămâni a apărut în presa daneză, pentru că face „cea mai bună pizza„. Drumul spre această performanţă porneşte dintr-o… televiziune din Bucureşti!
Primul lui loc de muncă, după terminarea liceului, a fost în televiziune, la un post important din Bucureşti. La început era entuziasmat şi credea că va avea multe oportunităţi de avansare. Nu a fost aşa. După aproape patru ani a luat decizia să demisioneze pentru că nu mai suporta sedentarismul şi ideea de a merge zilnic în acelaşi loc să facă acelaşi lucru. Atunci s-a decis să încerce ceva mai dinamic şi s-a angajat barman. „Câştigam mai bine. A fost o perioadă frumoasă. Am schimbat mai multe locuri de muncă. În România, patronii deseori uită intenţionat să pună accentul pe unele detalii, de la calitatea personalului până la calitatea produsului finit, din cauza dorinţei de a face mulţi bani. Fapt ce m-a pus pe gânduri„, îşi aduce aminte Robert.
Noua vedetă a presei daneze spune că este un perfecţionist în tot ce face, dar ceea ce l-ar face cu adevărat un om împlinit este fiul său. „Dacă ştiu că Sebi este bine, sunt împlinit. Sunt ambiţios şi tot timpul vreau mai mult, dar nu mă refer la o bogăţie materială, vreau să văd şi să cunosc cât mai mult din lume”, explică Robert.
A luat decizia, împreună cu un prieten, să plece la muncă în Cipru. Se gândeau că vor face mulţi bani şi o să-şi deschidă bar în Bucureşti. Şase luni au stat în Cipru, cele mai grele luni din viaţa lui Robert, pentru că a stat departe de copilul său. „În timp ce eu munceam acolo, el împlinea doi ani. Iar eu nu eram lângă el. Dar am zis că merită sacrificiul. A meritat? Încă nu ştiu. În acea perioadă, fata cu care eram şi aveam copilul a luat decizia să ne despărţim”. După jumătate de an de muncă în Cipru nu au strâns banii necesari pentru a-şi deschide barul mult visat, dar aveau suficient cât să pornească o altă afacere. O mică pizzerie de cartier, doar cu livrare. S-au mai şi împrumutat, dar au reuşit să aibă ceea ce-şi doreau, o afacere a lor.
„Nu ştiam să fac pizza. Un prieten cu care lucrasem în Cipru, un foarte bun pizzar, a venit şi a stat două luni cu noi ca să ne înveţe, după care am rămas pe cont propriu.”, spune Robert. După un an de când au deschis pizzeria, asociatul său a decis să plece din România. Robert a încercat să ducă de unul singur afacerea mai departe şi la început a avut succes. A închiriat un spaţiu mai mare, s-a dus la un concurs de pizza unde a luat locul doi.
Totul părea să meargă aşa cum şi-a dorit. A intrat însă în vigoare legea antifumat şi în două săptămâni a dat faliment. A început din nou să-şi caute un loc de muncă. În Danemarca a găsit ceea ce căuta, să lucreze într-o pizzerie din oraşul Vig.
Din nou trebuie să stea departe de copil. ”Luna asta, în iunie, face cinci ani, iar nu sunt lângă el. Iar zic că fac un sacrificiu. Merită? Încă nu ştiu. Sunt de trei săptămâni aici şi până acum sunt multumit. Munca mea este foarte apreciată. Oamenii, în ciuda zvonurilor, sunt foarte prietenoşi, mai ales daca le place pizza ta. Şi toţi stiu engleză, aşa că daneza nu este un impediment. Am schimbat meniul complet. S-a dus vorba despre noua pizza, iar la câteva zile a apărut un tip cu un aparat foto de la un ziar local şi mi-a spus că vrea să scrie despre pizza mea. Aşa am ajuns şi în ziar”, povesteşte Robert.
Deocamdată nu a avut timp să afle prea multe despre Danemarca. Ştie că au taxe mari, amenzi mari, dar un nivel de trai ridicat: „se spune că este cel mai fericit popor de pe planetă„. Robert are acelaşi gând. Să strângă bani şi să îşi deschidă tot o pizzerie având în vedere cât de apreciată este pizza sa. De curând a primit o invitaţie de la Polselli Italia pentru a urma nişte cursuri de pizza. Vrea să plece în Italia în această toamnă, după ce-şi va încheia contractul în Danemarca.
”Nu sunt genul de om care să-şi facă planuri pe termen lung. Azi sunt în Danemarca, acum două luni aveam pizzeria mea, la toamnă sunt in Italia, peste trei ani poate sunt pe un velier, călătorind în jurul lumii. Sunt abia la început, doar ce am încercat apa şi a fost cam rece. Nu-i nimic, mai încerc o dată. Sigur se încălzeşte”, mai spune Robert.
Pizzarul vedetă din Vig îi sfătuieşte pe românii care muncesc în ţară să nu mai accepte să fie trataţi ca nişte sclavi, să nu mai accepte să muncească ore suplimentare fără să fie plătiţi, să nu accepte salarii mici în comparaţie cu volumul de muncă. Trebuie să încerce să se impună. Degeaba încearcă unul să facă asta, dacă restul acceptă sclavia. Acel unu o să plece din ţară. Dar nici afară nu umblă câinii cu covrigi în coadă”.
Liana Mogoș
CITEȘTE ȘI:
Eveniment unic la Viena: Ia românească prezentată în premieră la celebrul Palat Schönbrunn
Fiscul a pus ochii pe românii din diaspora, dar numai anumite categorii
Alarmă: Mii de copii se întorc din străinătate în România şi nu ştiu limba română