Stimate domnule redactor-şef,
Recentul articol apărut în Gazeta Românească referitor la inaugurarea unui nou sediu al Secţiei Consulare a Ambasadei României în Spania sugerează în mod nejustificat absenţa unui proces administrativ în vederea schimbării sediului actualei Secţii Consulare a Ambasadei României în Italia. Tot în mod nejustificat, sugerează prioritizarea de către autorităţile române a intereselor cetăţenilor români aflaţi în Spania, în defavoarea celor din Italia, de asemenea un fapt complet neadevărat.
Articolul neglijează complet diferenţele dintre realităţile economice, respectiv de pe piaţa imobiliară, din Spania şi Italia, precum şi perioadele de timp diferite care au trecut de la instaurarea noilor ambasadori la cele două misiuni diplomatice.
Conform declaraţiilor pe care însuşi autorul articolului le citează, atât ministrul de externe Titus Corlăţean, cât şi ambasadorul României în Italia Dana-Manuela Constantinescu au dat asigurări cu privire la existenţa unui proces în curs de desfăşurare ce vizează schimbarea sediului Secţiei Consulare a Ambasadei României în Italia.
Precizăm că autorităţile române nu fac nicio distincţie între cetăţenii români aflaţi în străinătate. În acelaşi timp, este imposibil de a sincroniza schimbarea a două sedii de oficii consulare sau de a asigura condiţii perfect egale la nivelul întregii reţele de oficii consulare a Ministerului Afacerilor Externe. Iar atunci când condiţiile sunt unele mai puţin agreabile, acest fapt se răsfrânge în egală măsură asupra solicitanţilor de servicii consulare, cât şi asupra funcţionarilor.
Departe de a fi un subiect care să poată fi abordat emoţional şi la scară mică, reforma reţelei de oficii consulare reprezintă un proces amplu şi de durată. Acesta nu vizează doar aspectele logistice, ci şi aspecte privind resursele umane, etapă deja parcursă de Secţia Consulară a Ambasadei României în Italia şi urmărită îndeaproape şi de publicaţia dumneavoastră.
Apreciem colaborarea cu Gazeta Românească, precum şi valoarea demersurilor jurnalistice în a da un impuls acestor procese, atunci când sunt caracterizate de un ton echilibrat, care ia notă de suma tuturor realităţilor din teren.