Nu pleacă în masă numai forța de muncă necalificată sau cu joasă calificare. Situația este la fel de gravă în privința lucrătorilor din domenii de vârf. Conform un studiu realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii (ARPS), au plecat în străinătate la lucru peste 15.000 de medici și 15.000 de cercetători români. Numărul experților în IT plecați este de asemenea uriaș, dar nu există încă estimări.
“În sistemul medical, conform estimărilor autorilor, aproximativ 15.700 de medici români îşi practică în prezent meseria în străinătate, cu precădere în state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franţa). “, se spune într-un comunicat al ARPS, citat de Agerpres, despre rezultatele studiului “Emigraţia forţei de muncă înalt calificate din România”.
În ceea ce priveşte cercetarea-dezvoltarea, diaspora ştiinţifică este alcătuită în prezent din aproximativ 15.000 de cercetători români activi în străinătate, pentru care România nu a reuşit să construiască programe eficiente de atragere în ţară, de reintegrare sau de angrenare în parteneriate cu cercetători din ţară, indică ARPS.
Au plecat de asemenea mulți specialiști IT. “Specialiştii TIC formaţi în România se pare că lucrează mai ales în statele UE precum Marea Britanie, Irlanda, Belgia, dar şi SUA şi Canada”, se mai arată în comunicat.
Studiul afirmă că migraţia medicilor tinde să fie permanentă sau pe termen lung, iar în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), se remarcă atât migraţia, cât şi lucrul la distanţă pentru angajatori străini.
“Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiştilor din cele trei domenii analizate nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialişti au fost, în această ordine, corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională, avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale, birocraţia din instituţiile publice, veniturile mici şi lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice”, se arată în comunicat.