Copiii români ai căror părinţi muncesc legal în ţările Uniunii Europene, dar şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia au dreptul la alocaţie oferită de statul unde îşi desfăşoară aceştia activitatea. În statele din vestul Europei, cuantumul alocaţiei lunare este de peste zece ori mai mare decât suma oferită de statul român (mai puţin de 10 euro).
Copiii românilor care muncesc cu contract de muncă în ţările din Uniunea Europeană beneficiază de alocaţii de susţinere din partea statului unde aceştia îşi desfăşoară activitatea. Alocaţia pentru copii, în cuantumul stabilit de legislaţia ţării în care lucrează părinţii, se acordă indiferent dacă aceştia au sau nu copiii împreună cu ei, potrivit Ministerului Afacerilor Externe.
Copiii români primesc cea mai mică alocaţie din Europa
„Alocaţiile «europene» reprezintă o formă de prestaţii familiale care au ca scop asigurarea securităţii sociale pentru salariaţii şi lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora, care au reşedinţa într-un stat membru al Uniunii Europene şi desfăşoară o activitate salarială sau independentă într-unul dintre aceste state. Aceste alocaţii se acordă pentru copiii avuţi în îngrijire, ca şi alocaţiile care se acordă în România“, subliniază MAE.
Românii care vor să beneficieze de acest drept garantat de legislaţia europeană trebuie să facă o cerere la instituţia competentă cu plata prestaţiilor familiale din ţara unde îşi desfăşoară activitatea şi să completeze în dublu exemplar un formular european special, E411.
Formularele sunt trimise apoi în România, la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), organismul de legătură cu instituţiile competente din alte state membre pentru domeniul beneficiilor de asistenţă socială. ANPIS completează formularul cu date de la alte instituţii, precum inspectoratul şcolar ori inspectoratele teritoriale de muncă, întreaga procedură putând dura chiar şi până la patru luni.
Copiii vor beneficia de aceste alocaţii care vor fi oferite de un singur stat sau, după caz, vor primi o diferenţă la alocaţia primită în România de la statul care acordă alocaţia mai mare. Este indicat ca, înainte de demararea procedurii de obţinere a „alocaţiei europene“, beneficiarii să se intereseze, la angajator sau instituţia competentă, dacă au sau nu dreptul la această prevedere legală.
În sprijinul solicitanţilor pot veni şi reprezentanţii consulatelor şi ai ambasadelor din ţările unde lucrează şi solicită plata alocaţiilor pentru copii.