Aproximativ 16 milioane de conturi de e-mail au fost piratate în Germania, a avertizat marţi Institutul federal pentru Securitatea Tehnologiilor Informaţiei (BSI), provocând un aflux de solicitări de verificare din partea utilizatorilor de Internet.
Presupuşii escroci au putut să acceseze atât e-mailurile victimelor, cât şi conturile acestora pe reţele de socializare sau site-uri ale unor reviste online, în cazul în care au fost utilizate aceleaşi nume de utilizator şi parole, a precizat Institutul, cu sediul la Bonn (vest), într-un comunicat.
„În acest caz este vorba atât despre computere infectate, ci şi despre un furt complet de identitate online„, a subliniat Michael Hange, preşedintele BSI, pentru ediţia de miercuri a cotidianului berlinez Tagesspiegel, citat de Mediafax
Guvernul german i-a invitat şi el pe utilizatorii de Internet, într-un mesaj postat pe site, să-şi verifice e-mailul.
BSI nu a dorit să ofere precizări despre circumstanţele în care a fost descoperit acest furt masiv, din cauză că ancheta este în curs.
Persoanele care se tem că au fost victime ale unui asemenea furt de date personale, puteau să efectueze verificări cu ajutorul BSI. Totodată, din cauza unui aflux important de cereri, site-ul a fost „saturat” rapid.
„Primim aproximativ 200.000 de cereri pe oră, un volum uriaş”, a precizat Hange. Astfel, capacităţile serverului de verificare au fost extinse, cu scopul ca un număr cât mai mare de persoane să poată să verifice dacă le-au fost piratate conturile de e-mail, a adăugat el.
BSI, care furnizează totodată teste pentru crearea unei noi parole securizate, a invitat victimele să-şi schimbe toate parolele, în special pentru conturi pe reţele de socializare ca Facebook sau pe site-uri comerciale ca Amazon, pentru a evita o eventuală escrocherie.
Michael Hange i-a sfătuit pe utilizatorii de Internet să nu utilizeze aceeaşi parolă pentru conturi diferite.
Jumătate dintre conturile piratate se terminau în .de, extensia Germaniei, potrivit BSI, care subliniază că furtul datelor de acest tip este unul dintre cele mai răspândite riscuri pe Internet.
Din cauza celor două dictaturi, nazistă şi comunistă, cărora le-au fost supuşi germanii în secolul al XX-lea, protecţia datelor persoanle este o preocupare majoră a populaţiei.