Votul în străinătate pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a început, în noaptea de joi spre vineri, la ora 1.00, în Noua Zeelandă şi Australia şi se va încheia luni, la ora 7.00, odată cu închiderea secţiilor de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii.
Primii 200 români au votat în străinătate în primele şapte ore de la deschiderea secţiilor, potrivit datelor Biroului Electoral Central. În plus, 17.500 alegători au votat deja prin corespondenţă pentru turul II.
Votul din străinătate depinde de conexiunea la internet, tot procesul de verificare derulându-se prin tabletele trimise de serviciul secret de telecomunicații STS. În această privință, au fost probleme.
Reprezentantul MAE cu însărcinări speciale pentru procese electorale, Iulian Ivan, a explicat că cele mai multe probleme semnalate în secțiile de votare din străinătate în primul tur al prezidențialelor au fost legate de conexiunea slabă la internet care nu a permis funcționarea corectă a tabletelor, potrivit Mediafax.
„Misiunile diplomatice au comunicat câteva aspecte care pot afecta desfășurarea în condiții optime al celui de-al doilea tur de scrutin. Pentru fiecare problemă sau risc identificate, MAE a întreprins demersuri pentru soluționare. Unele misiuni au identificat disfuncționalități ale Sistemului de Monitorizare a Prezenței la Vot cum ar fi nerecunoașterea CNP-ului sau validarea datelor alegătorilor în mod offline. Toate situațiile au fost semnalate AEP și STS în timp util pe parcursul celor trei zile de vot din primul tur de scrutin. (…)
Cele mai multe sesizări au fost pe conexiunea dintre tabletă și server, pe date, pentru că sunt țări unde conexiunea operatorilor de date nu este ca la noi în țară și în momentul în care se valida un alegător în sistem apărea un mesaj care indica că tableta este offline”, a declarat Iulian Ivan.
Acesta a precizat că Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a trimis la Chișinău patru routere pentru a amplifica semnalul transmisiei de date, trei tablete la Bruxelles și câte o tabletă la Padova, Birmingham și Donauwörth.
Misiunile diplomatice și oficiile consulare au subliniat riscul ca reprezentanții partidelor politice să nu se mai prezinte sau să nu mai participe în calitate de membri ai birourilor secțiilor de votare la al doilea tur, risc existent și în cazul președinților, locțiitorilor sau ai altor membri. MAE a solicitat Biroului Electoral Central stabilirea unei proceduri care să rezolve această problemă.
„Din informațiile pe care le avem, se fac înlocuiri ale membrilor de partid care au fost la primul tur și nu vor veni la turul doi. Nu sunt semnale că va fi o masă mare de reprezentanți ai partidelor politice care să nu se mai prezinte”, a declarat Iulian Ivan.
Aceștia pot fi înlocuiți de alegători români de pe plan local care pot veni voluntar să completeze birourile electorale în secțiile de votare pe baza propunerii șefilor de misiuni diplomatice.
De asemenea, potrivit reprezentantului Ministerului de Externe, a fost semnalată în continuare problema privind timpul îndelungat de așteptare a răspunsurilor din partea BESVS, atât cu privire la solicitările președinților birourilor secțiilor de votare privind înlocuirea, completarea, suplimentarea componenței biroului electoral cât și confirmarea corectitudinii proceselor verbale finale ale rezultatelor votării.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susține că 715.064 de persoane cu drept de vot locuiesc în străinătate. Acestea pot vota la una dintre cele 835 de secţii de votare. În diaspora, votul se derulează pe durata a trei zile. La primul tur au votat în străinătate 675.348 persoane, dintre care 25.189 prin corespondenţă.
Procesul electoral în străinătate se va derula pe durata a trei zile vineri, 22 noiembrie, între orele 12.00 – 21.00, 23 şi 24 noiembrie, între orele 7.00 şi 21.00 (ore locale). În fiecare dintre cele trei zile există posibilitatea prelungirii votului, pâmă la ora 23.59, dacă sunt cozi.
Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ