in

Alarmă: Mii de copii se întorc din străinătate în România şi nu ştiu limba română

Potrivit cifrelor prezentate de profesorul ieşean Vasile Şalaru, ministru secretar de stat la Educaţie, numărul celor care se întorc acasă pentru a urma şcoala aici a crescut cu 30%. Principala problemă cu reintegrarea acestora este faptul că mulţi dintre ei nu cunosc bine limba română.

„Întoarcerea elevilor este un fenomen în creştere. În acest an şcolar, faţă de cel precedent, se înregistrează o creştere cu 30% la nivel naţional a elevilor care s-au întors la studii în România. O cauză este criza care se manifestă în Europa occidentală, iar foarte mulţi români revin în ţară şi îşi reînscriu copiii în sistemul de învăţământ românesc. Lucru care nu se face foarte uşor“, a spus Vasile Şalaru, citat de Ziarul de Iaşi.

Una dintre problemele principale subliniate de secretarul de stat ieşean constă în faptul că mulţi dintre elevi nu cunosc limba română şi, astfel, reîncadrarea lor în sistemul de educaţie creează dificultăţi. Potrivit lui Şalaru, Ministerul Educaţiei are în lucru o pro­punere legislativă prin care se încearcă eliminarea acestei probleme. Şalaru a susţinut necesitatea înfiinţării unor clase speciale prin care copiii reîntorşi la studii în România să înveţe intensiv limba română, şi abia ulterior să fie înscrişi la şcoli normale.

Şalaru a precizat că apartenenţa copiilor la astfel de clase poate fi decisă de părinţi sau la propunerea profesorilor. Secretarul de stat a menţionat că nu s-ar face diferenţă de vârstă. „Sunt proceduri pe care vrem să le introducem printr-un act normativ. Este vorba de centre pilot la nivelul fiecărui judeţ. După studiile urmate într-un astfel de centru, elevii vor susţine un test, iar, în funcţie de calificativul obţinut, se va stabili dacă rămân sau nu în centru. Dorinţa noastră este ca actul normativ să fie aprobat până pe 1 septembrie“, a mai spus Şalaru.

Cei mai mulţi elevi se întorc din Italia

Potrivit statisticilor oferite de secretarul de stat, în actualul an şcolar s-au întors în ţară la studii 6.781 elevi. Cei mai mulţi au revenit în Bucureşti (476), urmat de Bacău (456), Iaşi (365), Su­ceava (352), Neamţ (325) şi Cluj (316). La polul opus, se află judeţe precum Harghita (41), Covasna (37) şi Gorj (1). Referitor la ţările de provenienţă, conform lui Vasile Şalaru, în top sunt ţări precum Italia (4.153 elevi) şi Spania (1.857), urmate la mare distanţă de Germania (213).


Citește și:

 ”Fac colațiune” sau ”mă candidez”, explicații științifice pentru maltratarea limbii române în Italia

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fiica lui Ion Cazacu, muncitorul ars de viu la Gallarate, lansează un apel disperat: ”Caut un loc de muncă!”

Omorul de la Catania, mărturii incredibile, arestați doi suspecți: ”Custura” şi ”David”