Este de etnie romă, nu are acte legale, locuieşte într-o tabără dintr-un cartier de la marginea Parisului. Dar clişeul se opreşte aici. Linda Mihai, 21 de ani, este şi cel mai bun ucenic în curăţătorie din Franţa.
Îşi povesteşte viaţa într-o franceză aproape perfectă, scrie AFP, citată de Agerpres. 'Când ai o şansă, trebuie să profiţi de ea', a spus tânăra româncă AFP. 'Mama mi-a spus: faci ce vrei, pleacă de aici!', adaugă ea.
Şi Linda Mihai i-a urmat sfatul. A câştigat în 2010 titlul de “Cel mai bun ucenic” în specialitatea ei, curăţătoria, la cinci ani de la sosirea în Franţa.
Paşaport românesc
Se pregăteşte acum pentru certificatul de maestru la un centru de instruire public, dar lucrează şi într-un magazin parizian. Nu are încă acte legale în Franţa, singurele ei documente fiind cartea de identitate şi paşaportul româneşti. Cererea ei de sejur pentru studii, depusă în primăvara lui 2010 la prefectura din Essonne (în apropierea Parisului), a rămas până acum fără răspuns.
Condiţiile de viaţă ale Lindei Mihai sunt foarte precare. Mutată timp de cinci ani de la un hotel la altul în regiunea pariziană, alături de părinţi şi cei patru fraţi şi surori, s-a mutat în septembrie într-o tabără improvizată la Viry-Chatillon (Essonne), pentru a fi mai aproape de şcoală.
Viaţa în tabăra de nomazi
Îi este greu însă să se odihnească într-o 'locuinţă' ocupată de 20 de persoane şi să scrie ceva fără să aibă acces la internet. Linda a început totuşi în octombrie ultimul an de instruire, cerându-şi dreptul de a fi şcolarizată, cu sau fără acte. 'Eram motivată şi doream să am ceva', spune ea, lăudându-şi 'super profesorii' care au susţinut-o.
Când a venit din România, în 2005, ca să se alăture mamei ei, în regiunea pariziană, adolescenta nu ştia deloc franceza. După opt luni de cursuri la Essonne în centre de susţinere a femeilor şi ore pentru străini, Linda a reuşit să înveţe limba. Avea 17 ani când a intrat la un colegiu din Evry.
De la hotelul parizian în care stătea cu familia, făcea 50 km până la şcoală, mergând câteva ore cu autobuzul şi trenul. 'Mă trezeam la cinci ca să ajung la cursuri la ora opt. Mă mai rătăceam, soseam cu întârziere', îşi aminteşte ea. A făcut un an de colegiu şi apoi liceul. În 2010, a obţinut un CAP Pressing (certificat de aptitudini profesionale, de fapt un contract de ucenicie) şi profesorii au înscris-o la concursul Cel mai bun ucenic din Franţa.
Medaliată la Senatul francez
A câştigat două medalii de aur şi una de argint în specialitatea ei. Pe 23 februarie, tânăra româncă de etnie romă fără acte legale de şedere în Franţa a fost primită la Senat, alături de laureaţii din alte meserii. Pe site-ul de internet al Camerei superioare a Parlamentului, preşedintele de atunci, Gerard Larcher, salută 'dimensiunea socială şi umană' a uceniciei, care 'permite tinerilor să-şi găsească locul în ţara noastră'. Însă pentru Linda Mihai nu s-a schimbat nimic. Deşi continuă să fie foarte ambiţioasă, este îngrijorată: 'Dacă nu am acte legale la sfârşitul anului şcolar, nu voi putea lucra… Uneori îmi spun că totul a fost în zadar.'