Adio permis de conducere, sunt noutăți pe drum: în curând nu va mai fi așa cum îl știm noi. Cea care prevede (deocamdată doar propune) modificările este o directivă a Uniunii Europene, prezentată de comisarul pentru transporturi, românca Adina Vălean. Propunerea pleacă de la un punct fix: să existe un document valabil în toate privințele dincolo de granițele statelor individuale, toate în cadrul Uniunii Europene, pe care să fie semnalate și încălcări ale codului rutier comise de titularul acestuia. Și, în al doilea rând, să-i împiedice pe cei care comit încălcări într-o altă țară decât a lor să scape, așa cum se întâmplă astăzi în 40% din cazuri.
De asemenea, schimbul de date la nivelul UE va face ca suspendarea documentului să fie eficientă în întreaga UE.
Citește și ➡ V-a expirat permisul de conducere românesc? Iată ce trebuie să faceți și ce documente sunt necesare la reînnoire
Adio, permis de conducere vechi: în curând va fi digital
Permisul nu se va schimba doar în acest sens, ci și fizic. Directiva introduce pentru prima dată un permis de conducere digital, accesibil prin intermediul unui telefon mobil sau alt dispozitiv, care ar fi recunoscut în întreaga UE. În acest fel, procedurile administrative și înlocuirea, reînnoirea sau schimbul permiselor de conducere ar fi simplificate, întrucât va fi posibilă efectuarea întregii proceduri online.
Directiva stabilește cerințele minime pentru a permite interoperabilitatea între permisele de conducere digitale în întreaga UE. După o perioadă de adaptare, permisul de conducere digital va fi eliberat în mod digital, dar șoferii vor putea deține și un permis de conducere fizic, sau ambele.
Citește și ➡Cum afirmă un român că a luat permisul de conducere în Italia: ”Examen în limba română și singur în sală”
Examen de conducere la 17 ani
De asemenea, Comisia Europeană dorește să permită tinerilor europeni să susțină examenul de conducere la vârsta de 17 ani. Cu toate acestea, aceștia nu vor putea conduce singuri înainte de vârsta de 18 ani. Un sistem similar există deja pentru permisele de conducere categoria B în unele state, precum Germania și Austria, și a avut un impact semnificativ asupra siguranței rutiere. Sistemul permite tinerilor șoferi să câștige experiență de conducere sub supravegherea unui adult, în primul an de practică.
Noul sistem se va aplica și pentru permisele de categoria C (camioane), pentru a facilita intrarea tinerilor în profesia de șofer. Scăderea pragului de vârstă pentru formare poate face ca o carieră în sectorul transporturilor să fie mai atractivă pentru tineri, contribuind astfel, în timp, la atenuarea penuriei de șoferi profesioniști, fără a compromite siguranța rutieră.