Andi Rădiu
În ultimele săptămâni, pe site-ul Gazetei Româneşti, dar şi în numerele care au ieşit în chioşcurile de ziare din toată Italia în acest an, a fost publicat un anunţ pentru locuri de muncă în România, în domeniul construcţiilor.
Anunţul a fost vizualizat de zeci de mii de persoane, ceea ce ne-a făcut să credem că există un mare interes pentru subiect şi foarte normal, am crezut că firma respectivă va fi invadată de mailuri, telefoane sau chiar prezenţa directă la sediul firmei. Nu a fost aşa. Titularii anunţului ne-au spus că după mai bine de 10 zile, doar o singură persoană a trimis un mail, şi aceea rezidentă într-o comună din apropierea oraşului Constanţa.
Iată cum suna anunţul: „S.C. GEOMARCO CONSTRUCT S.R.L., site www.geomarco.ro, Constanţa, angajează 15 muncitori calificaţi în construcţii – finisaje interioare şi 3 instalatori. Pentru cei ce nu au locuinţă în Constanţa, se oferă cazare la căminul firmei. Adresa de contact : office@geomarco.ro.”
Oferte de muncă în construcții din România, pentru românii din Italia
I-am rugat pe titularii anunţului să ne dea mai multe detalii iar răspunsul lor imediat ne-a făcut să înţelegem că impresia, mai ales după alegerile prezidenţiale, e că românii din străinătate, mai ales din ţări precum Italia şi Spania, doresc să se întoarcă acasă, dar nu au un loc de muncă.
„Ştim cu toţii că majoritatea celor plecaţi în ultimii 10 ani, lucrează în construcţii, dar criza din toată Europa a oprit nenumărate şantiere şi extrem de mulţi conaţionali au rămas fără un loc de muncă. Mulţi, ca şi în ţară, au credite ipotecare, rate la bănci, copii, etc. ceea ce le crează multe probleme.
Când am descoperit că firma noastră ar putea angaja câteva zeci, ne-am gândit să apelăm la acei oameni, care vor să se întoarcă, să lucreze acasă. În plus, experienţa acumulată în străinătate, ne-ar fi ajutat şi pe noi foarte mult. E nevoie de muncă de calitate, de o mână de lucru calificată. Haideţi să încercăm, să vedem cum vor reacţiona”, ne-au spus ei.
În anunţ au mai adăugat şi următoarea precizare: „Anunţul se adresează şi românilor din Italia care au experienţă şi calificări în construcţii, doresc să se reîntoarcă în ţară, dar au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. Se discută tot mai mult despre repatriere, noi dorim, în limita posibilităţilor, să venim cu propuneri concrete.”, ceea ce dovedeşte că sunt cunoscute problemele diasporei din punctul acesta de vedere.
Revin la rezultatul anunţului: deşi a fost citit de extrem de multe persoane, doar o singură cerere de angajare a fost. Eu am rămas uimit de această reacţie şi chiar dezamăgit de reacţia unora pe Facebook, în dreptul anunţului. Toţi cei care au comentat, au adus doar injurii firmei: „hoţilor… profitorilor… ne înşelaţi… ne minţiţi… vreţi să ne faceţi sclavi, etc.” Cam aşa sunau comentariile, deşi NIMENI NU SUNASE LA FIRMĂ. În link-ul pe care l-am publicat se accesa site-ul firmei, cu toate datele de contact: adresa, număr de telefon, fax, adresa. Cu toate astea doar o persoană a contactat firma.
În jurul nostru am auzit extrem de multe persoane care spun ca doresc să se repatrieze. Guvernele au bătut toba mult pe acest subiect. S-a încercat şi în trecut formarea unor burse cu locuri de muncă pentru românii din străinătate, care, la fel, nu au funcţionat. Salariul la firma de mai sus, ne-au spus angajatorii, este între 700 şi 800 de euro NET, pe lună, plus orele suplimentare şi premierea la sfârşitul lucrării.
„Şi în Italia se munceşte pentru salariul asta” îmi spunea cineva.
Atunci, care ar fi rezolvarea repatrierii? O întrebare care poate avea mai multe răspunsuri, legate de salariu, de contracte dar cel mai important, probabil, de siguranţa pe care ţi-o pot oferi guvernanţii. Pentru aceleaşi salari sau mai mici, românii nu doresc să se întoarcă. Preferă „capşunari” printre străini, decât o ţară în care nesiguranţa zilei de mâine, corupţia şi comportamentul politicienilor te fac să îţi mai petreci viaţa în străinătate.