Menu
in

Vizită în Columna lui Traian

Cristiana Vasile

O emoție puternică. Asta am simțit încă de la invitația de a urca pe Columna lui Traian. Cum, se poate intra și urca pe Columna? Asta vă întrebați, sunt sigură. Asta am întrebat și eu… Mi s-a răspuns că „e posibil, dar nu se spune, deoarece aceste vizite sunt limitate și foarte, foarte rare, la zeci de ani distanță”.

Răspunsul a venit chiar de la responsabila Columnei lui Traian, arheologul Cinzia Conti. „Scara din interiorul Columnei lui Traian este practicabilă, se poate urca. De deasupra este o panoramă unică. Însă o vizitează puține persoane, la intervale mari de timp”, explică archeologul.

La Roma a avut loc în zilele de 7 și 8 iunie un colocviu International despre Columna lui Traian, cu ocazia aniversării a 1900 de ani de existență. Cinzia Conti a făcut demersurile necesare pentru a asigura accesul în interiorul monumentului unei delegații de 20 de persoane. Datorită amabilității prietenilor de la Accademia di România, am putut beneficia și eu, ca jurnalist, de o astfel de vizită. Cum am ajuns la baza Columnei, toți eram nerăbdători să intrăm. Însă înainte de pasul acesta, ni s-au spus regulile.

Cinzia Conti a făcut instruirea: se urcă cu grijă, sus nu te poți apleca, deoarece spațiul este prea mic… și multe alte indicații, la care nu cred că am fost prea atenți, deoarece curiozitatea era mult prea mare… Columna are o înălțime de 35 de metri (cât un bloc cu 12 etaje), un diametru de 3,7 metri și o lungime desfășurată a basoreliefurilor de 204 metri, basoreliefuri care ne spun povestea războaielor daco-romane și a cuceririi unei părți din Dacia. De aproape, aceste scene se văd mult mai bine…

Intri, spațiul este destul de îngust. Ferestrele sunt foarte mici și îndreptate spre cer. Dar două sunt afectate de cutremure și îți permit să vezi Altarul Patriei. Urci cu atenție, deoarece asa ți se cere, însă parcă ai vrea să alergi până sus. Până la urmă nici nu-ți dai seama când ajungi în micuțul balcon de sub statuia Sfântului Petru. Acolo, odată ajuns, nu știi în ce parte să te uiți…

Nici nu poți să te deplaseze mai mult de trei – patru metri, deoarece spațiul este cu adevărat foarte îngust. Abia trec doi oameni unul pe lângă altul… Panorama este foarte frumoasă. Se vede toată Roma. Pâna și Cupola Bazilicii San Pietro de la Vatican. Responsabila Columnei povestește că „de fiecare 1 decembrie, România este prezentă la Columna lui Traian pentru a sărbători Ziua Națională. Vin persoane îmbrăcate în costume populare care interpretează cântece tradiționale la tot felul de instrumente. În fiecare an sunt delegații dintr-o regiune diferită.”

”Pentru noi, italienii, este o mare plăcere să sărbătorim 1900 de ani împreună, pentru a reaminti că avem o istorie în comun”. Mai mulți participanti la colocviul despre Columna lui Traian, arheologi, profesori universitari, istorici, dar și studenți, au vizitat Columna lui Traian. Alături de acest grup s-a aflat și ambasadoarea României în Italia, Dana Constantinescu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version