Sorin Cehan
Victor Ponta este prim ministru. Are în mână destule pârghii pentru a interveni în toate sectoarele care definesc un trai civilizat al unui popor.
Este şi preşedintele principalului partid din Parlament, fără probleme de majoritate, cu destui parlamentari aliniaţi în poziţie de drepţi.
Victor Ponta ar trebui să plece, paradoxal, cu un handicap în cursa prezidenţială: el are totul pe mână ACUM, ar putea face multe ACUM în loc să promită pentru mai târziu, când, de la Cotroceni, nu va mai avea, legal, toate butoanele de comandă la îndemână.
EXCLUSIV – Victor Ponta redimensionează diaspora: «Emigrează din ce în ce mai puţini români»
Se pleacă mult mai uşor decât înainte de intrarea în UE, salariile din vest sunt încă de câteva ori mai mari decât cele româneşti, perspectivele unui absolvent nu se compară cu cele din Vest, chiar dacă, spune premierul, „diferențele între țările occidentale și România s-au estompat treptat”. Putem fi de acord că viteza la internet este mai bună, dar în rest? Străzi, spitale, şcoli, mass media, nu ne aduc puncte la o eventuală comparaţie.
«Eu vreau să dăm cât mai multe motive românior să rămână în țară, iar celor plecați să revină.(…) Vrem să asigurăm condiții în țara noastră suficient de motivante pentru ca cei care doresc să se întoarcă să o poată face.» Aici intervine politica lui „vreau să”. Vreau să fac multe, alegeţi-mă şi veţi vedea. Dacă până acum ar fi fost în opoziţie… Dar Victor Ponta deja are cuţitul şi pâinea în mână.
«Românii din Germania, din Italia, din Spania, Franța sau Statele Unite trebuie să beneficieze la maximum de serviciile ambasadelor, consulatelor, ministerului de Externe ca atare. Ei trebuie să se simtă protejați de autoritățile de la București.»
Aici avem politica lui „trebuie să„, mai impersonală decât cea a lui „vreau să”. Trebuie CINE? Ministerul de Externe este suveran peste consulate. Azi, ACUM, trebuie să se simtă românii protejaţi.
«Ministerul de Externe a luat foarte în serios plîngerile românilor din afara țării pe acest subiect și este un obiectiv important să îmbunătățim serviciile consulare. Vom extinde serviciile consulare și căutăm soluții pentru a reduce taxele pentru aceste servicii.» Vom face, căutăm, dar până găsim…
«Votul electronic a fost vehiculat ca soluție. La fel și votul prin corespodență. Pentru aceasta, va fi nevoie însă de un sistem foarte bine pus la punct, astfel încât să nu existe nicio urmă de îndoială că securitatea votului ar putea fi afectată.» Aici avem o nouă variantă: „va fi nevoie”: când, dacă nu ACUM, când există o majoritate sigură în Parlament?
«Guvernul României va reacționa dur la orice atacuri la adresa românilor din Diaspora.» Va reacţiona? De ce nu „Reacţionează”? ACUM? Descoperim că timpul prezent, mai ales în campania electorală, încetează să existe.