Menu
in

Tradiţional românesc – Ghidul celor ce simt româneşte

A apărut site-ul TraditionalRomanesc.ro, ghidul celor ce simt româneşte. Iată editorialul de prezentare, semnat de Sorin Ozon.

Reîndrăgostit de România

Ca orice român ce-şi ţinea pentru prima oară paşaportul în mână, dupa ’90, am călătorit în toată Europa Occidentală. Refuzam să mai colind ţara mea pe motiv că tot ce e “afară” şi “de afară” e mai bun.

După ce am epuizat Europa, mi-am dat seama că vesticii nu sunt cu nimic mai breji decât noi. Doar că ei ştiu să-şi vândă mai bine marfa.

Anul trecut am fost la o nuntă-n Bucovina. Nu-mi venea să cred ce locuri frumoase şi oameni minunaţi avem şi la noi în ţară. Mai mult, oamenii de aici sunt sinceri şi nu au pregătirea şi nici experienţa turismului. Când îţi zâmbesc ştii că aşa simt şi nu doar ca să-ţi facă pe plac. Aşa cum marketingul este necunoscut pentru ei, la fel şi falsitatea. Au mai urmat şi alte călătorii fascinante. De altfel, în acest an, am colindat doar prin România.

Tot dupa aproape 20 de ani de mâncat şi băut de la supermarket şi fast food-uri, toate răcoritoarele care mai de care mai colorate şi hamburgeri umflaţi cu pompa sau legume şi fructe strălucitoare şi în forme şi dimensiuni perfect egale, mi-am dat seama că mâncarea, legumele şi fructele noastre au alt gust. Că sunt sincere.

Mi-au trebuit 20 de ani să mă reîndrăgostesc de România. Să mă întorc la ce în anii ’90 detestam. Să-mi dau seama că sinceritatea este mai importantă decât marketingul şi decât strălucirea falsă, de suprafaţă.

Acum apreciez tot ce este tradiţional românesc, iubesc sinceritatea românului autentic, simplitatea şi utilitatea lucrurilor ce prind viaţă după ce ţăranul pune mâinile lui aspre pe ele. Apreciez când cineva îmi spune lucrurile verde-n faţă.

Cu bucurie observ că multă lume simte la fel. Şi foarte mulţi tineri caută şi se arată interesaţi de tradiţii. Lejeritatea şi relaxarea importată din vest a avut totuşi şi un rol benefic asupra tinerilor noştri. Ei nu mai simt acea ruşine de a se apropia de tradiţii, de a vorbi de bunica de la ţară care umblă desculţă, de a mânca din blid sau de a bea dintr-o ulcică de lut. Nu le este teamă ca pot fi catalogaţi drept “ţărani”.

Şi ei preferă sinceritatea.

Nu suntem perfecţi. Avem multe de schimbat şi de reparat. Însa îmi doresc ca de tot ce este tradiţional românesc să nu se atingă nimeni.

Aşa că m-am gândit că trebuie să facem ceva în acest sens: traditionalromanesc.ro.

Sorin Ozon

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version