Menu
in

Să deschidem consulatul ca pe o cutie de ton

Sorin Cehan

Consulatul de la Roma a fost mereu un loc rău famat, adică un loc cu faimă rea. Românii sunt mai cârcotaşi din fire, dar statistic ar fi trebuit să existe şi oameni cu păreri bune despre activitatea funcţionarilor consulari. În schimb, greu de găsit pe cineva plecând mulţumit. O parte din vină este a procedurilor, destul de greoaie, în comparaţie cu cele din Italia, de exemplu. O altă parte este atribuită funcţionarilor, percepuţi ca profitori ai unui sistem clientelar, ajunşi cu pile la post.

Am descoperit că există multă nemulţumire şi în interior, aşa cum rezultă din materialul publicat despre tensiunile de la consulat. Funcţionarii se simt, la rândul lor, tracasaţi, de şefi, de program, de sistem şi în mod inevitabil, nemulţumirea capătă forma unor răbufniri în relaţia cu solicitanţii de servicii consulare.

În niciun caz nu este vorba de o instituţie care funcţionează la parametrii ideali, aşa cum încearcă să o prezinte coordonatorul secţiei consulare. A discuta despre anumite tensiuni este benefic pentru toată lumea.

Lucrurile nu se pot îndrepta dacă nu sunt mai întâi indicate. Numite. Fără nume, problemele nu există. Pe modelul practicat de parlamentarii 5 Stelle, ar fi nevoie de cineva care să deschidă consulatul ca pe o cutie de ton! Să vedem ce e înăuntru. Revoluţia a început şi va continua. Sunt şi alte persoane dispuse să arate ce se întâmplă în spatele ușilor închise.

Nu am avut intenţia să “atacăm” instituţia, ci să contribuim la o normalizare a convieţuirii dintre instituţie şi cetăţean. Apariţia unor voci critice este stimulul potrivit pentru căutarea de remedii.

Fapt este că opinia publică este aproape în unanimitate nemulţumită de activitatea consulatului. Iată trei comentarii de pe Facebook (pe care le puteți citi AICI) despre consulatul de la Roma care ar trebui să pună pe gânduri pe toată lumea:


«Imi pare rau sa spun asta, insa in acest loc am intalnit cel mai obraznic si insolent personal din domeniul public existent vreodata. Nu se poate discuta civilizat cu acesti oameni, nu se poate cere informatii si cu atat mai putin nu se poate cere explicatii in cazul in care chiar ei comit greseli (costisitoare, in cazul meu). Sper din suflet sa nu mai am vreodata nevoie de serviciilor lor!»


«Persoane needucate, prost preparate, au uitat cei sapte de ani acasa, conditii igienice groaznice, lipsa unei sali de asteptare, programari la interfon afara, coruptie.»


«Doresc sa fac programare si nu reusesc. Ce trebuie sa fac? Nu primesc raspuns nici la email nici la telefon nu raspunde nimeni.»


În legătură cu programările, am primit semnale că în faţa consulatului încă se practică programarea de urgenţă contra cost. Indivizi dubioşi în complicitate cu cineva din interior abordează românii fără programare şi “îi bagă” peste rând. Cost: 50 de euro.

Pentru orice semnalare, există acum o pagină Facebook, SOS Diaspora şi o adresă de email, sos.diaspora@yahoo.com. Curaj. Daţi nume nemulţumirilor.

«Dictatorul» Trifan de la consulatul din Roma. „Locul lui este în Coreea de Nord”

Consulul Trifan răspunde acuzațiilor: ”Simple exagerări subiective, contrazise de realitatea obiectivă”

Chirie astronomică pentru noul sediu al consulatului la Roma: 19.800 euro pe lună

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version